Preskočite na glavni sadržaj

Drugi Olive Classic od 2. do 9. kolovoza u Lunjskim maslinicima

Drugo izdanje festivala klasične glazbe Olive Classic održat će se od 2. do 9. kolovoza u vrtovima Lunjskih maslina u Lunu na otoku Pagu, a donosi pet koncerata među kojima je na konferenciji za novinare u utorak u Zagrebu kao posebnost izdvojen koncert European Capitals posvećen Vaduzu, glavnom gradu Kneževine Lihtenštajn.
vrijeme: 02.08.2019.
mjesto: Lun, otok Pag
url: https://www.oliveclassic.eu/

Umjetnički projekt osmišljen kao mjesto nastupa ponajprije mladih međunarodno afirmiranih glazbenika, Olive Classic Festival jedinstveni je spoj glazbe i posebnog ambijenta amfiteatra tisućljetnih vrtova Lunjskih maslina. Idejni začetnik i pokretač festivala je Dražen Domjanić, direktor Međunarodne glazbene akademije u Kneževini Lihtenštajn.

Istaknuo je kako je riječ o festivalu čiji se jedinstveni koncept ponajprije temelji na uključivanju mladih ljudi u organizaciju i proizvodnju festivalskih sadržaja. "Kompletan tim koji radi na festivalu mlađi je od 25 godina starosti. Ideja je na drugačiji način pokazati kako bi se trebalo voditi festival u 21. stoljeću", rekao je Domjanić u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Zahvalio je Gradu Novalji koji je prepoznao vrijednost festivala i primio ga raširenih ruku. "Nadam se da ćemo u budućnosti uz ozbiljnu glazbu i mlade talente obuhvaćati više područja kulture i umjetnosti, kao što su jazz ili film", dodao je Domjanić.

Gradonačelnik Novalje Ante Dabo kazao je kako je taj projekt značajno pridonio raznolikosti turističke ponude Paga, otoka čija je globalna prepoznatljivost - pored plaže Zrće kao destinacije ponajprije za mlade - tako obogaćena i ponudom vrhunske klasične glazbe u njegovu jedinstvenom rezervatu divlje masline, "jednome od samo tri takva u svijetu". Grad Novalja nastavit će davati podršku festivalu u svakome smislu, najavio je Dabo.

U tisućljetnim vrtovima lunjskih maslina na prostoru amfiteatra od 2. do 9. kolovoza održat će se pet cjelovečernjih koncerata uz nastupe 27 vrhunskih međunarodno priznatih glazbenika. Kao poseban događaj ovogodišnjega festivalskog izdanja najavljen je koncert European Capitals, kojim se predstavlja jedan europski grad. Ove godine to je Vaduz, glavni grad Kneževine Lihtenštajn, koja obilježava 300 godina postojanja.

Među ostalim glazbenicima nastupit će i Ensemble Esperanza, dobitnik jedne od najznačajnijih europskih glazbenih nagrada Opus Klassik 2018., te rezidencijalni umjetnici, pijanist Dmytro Choni, pobjednik glasovitih natjecanja u Americi, Argentini, Italiji, Hrvatskoj i Španjolskoj 2018. i 2019., i hrvatski fagotist Matko Smolčić, dobitnik nagrade ICMA (International Classical Music Award) za najboljeg europskog mladog glazbenika.

Smolčić, Choni i Domjanić, koja je ujedno i umjetnička voditeljica festivala, svojim su kratkim nastupom uveličali medijsku konferenciju. Najavili su pravo slavlje glazbe koje će uključivati najbolja djela iz repertoara najpoznatije standardne literature ozbiljne glazbe "pa sve do Jimmyja Hendrixa".

Glavni partner festivala je Međunarodna glazbena akademija iz Kneževine Lihtenštajn. (Hina)