Preskočite na glavni sadržaj

Makers' Mobility

Pilot-projekt za potporu mobilnosti i umrežavanju za kulturne i kreativne industrije, kreativne hubove, prostore za stvaranje (makerspace), za digitalnu fabrikaciju (fab-labs), za formalno i neformalno učenje i za sustave razvoja vještina međusektorskim pristupom.
prijava: 12.08.2019
url: https://ec.europa.eu/culture/calls/eac-s09-2019_en

Kreativnost je odigrala ključnu ulogu u omogućavanju povezanosti kakva nam je danas poznata. Zajedničko stvaranje i otvorenost izvora preobrazili su suvremene procese inovacije i proizvodnje. Pokret stvaraoca (maker movement), kreativni hubovi i promicatelji digitalne fabrikacije (fab-labs) u središtu su toga razvoja i ubrzano se šire. Međutim, njihov razvoj nije pratilo i međusobno umrežavanje takvih središta.

Nekoliko za ovu temu relevantnih inicijativa financira se u okviru različitih EU programa kao što su Erasmus+, Kreativna Europa, Europski fond za regionalni razvoj (ERDF), Europski socijalni fond (ESF), Obzor, Cosme, i-Portunus i drugi. Mobilnost je idealan način za jačanje mreža te poticanje inovativnosti i zajedničkog stvaranja. Značajan čimbenik uspješne suradnje jest upoznavanje drugih inovatora i kreativaca djelatnih u drugim kreativnim hubovima i maker prostorima.

Godišnjim programom za 2019. godinu predviđeno je provođenje pilot-projekta 'A first step towards a European framework for the mobility of makers' kojim su osigurana sredstva za raspisivanje poziva za potporu u maksimalnom iznosu €350.000 za razvoj akcije koja se bavi ovim specifičnim ciljem.

Općeniti cilj ovog pilot-projekta je definirati i testirati politike i akcije kojima se podupiru mobilnost i razmjena iskustava za kulturne i kreativne industrija, kreativne hubove, prostore za stvaranje (makerspace) i digitalnu fabrikaciju (fab-labs), za formalno i neformalno učenje i za sustave razvoja vještina međusektorskim pristupom. Pilot-projekt zamišljen je kao prvi korak prema razvoju europskog okvira za poticanje mobilnosti stvaraoca, kao i za razmjenu primjera dobre prakse.

Sredstva osigurana za potrebe ovog poziva na dostavu prijedloga bespovratno će se dodijeliti za provedbu jednog projekta.

Zadano je trajanje projekta u razdoblju do maksimalno 18 mjeseci te početak provedbe s početkom 2020. godine.

Rok za prijave je 12. kolovoza 2019. godine.

Upute za prijavu te obrasci i dokumenti koje obavezno priložiti dostupni su ovdje.
 
Izvor: Desk Kreativne Europe