Preskočite na glavni sadržaj

Premijera predstave 'Tko se boji Virginije Woolf' na Brijunima 27. srpnja

Premijera komada 'Tko se boji Virginije Woolf' u režiji Lenke Udovički, središnji je događaj ovogodišnjeg programa 19. sezone kazališta Ulysses, a održat će se 27. srpnja na Brijunima, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare na Brijunima. 
vrijeme: 27.07.2019.
mjesto: Brijuni
url: http://www.ulysses.hr/hr/
Po riječima redateljice Lenke Udovički radi se o komadu koji već pola stoljeća s lakoćom osvaja kazališnu i filmsku publiku jer se ogleda u humornim elementima crne, mračne, divlje komedije, ali istodobno s elementima i melodrame, tragedije pa i satire, te teatarski proziva i poziva na propitivanje društvenih konvencija na originalan i snažan način koji ovu dramu svrstava u antologijska ostvarenja svjetske dramske literature.


"Ovo je neobičan komad za moj dosadašnji opus odnosno za dosadašnji repertoar Ulyssesa jer smo do sada uglavnom radili velike klasike poput Shakespeara, i grčke tragedije. Uostalom, ovaj prostor tvrđave Minor u kojem radimo i traži tako velike komade", kazala je Lenka Udovički dodavši kako je "Tko se boji Virginije Woolf" jedan klasik odnosno mitski komad 20. stoljeća, ali ujedno i jedna drama.


"To je za sve nas jedan veliki izazov. U ovom komadu nema nekih velikih redateljskih i koncepcijskih intervencija, ovo je komad koji je se u potpunosti oslanja na glumce, sjajno je napisan i ja imam tu privilegiju da radim s jednom fantastičnom glumačkom ekipom", naglasila je redateljica Lenka Udovički dodavši kako ove godine u autorskom timu ima sjajnih umjetnika među kojima je izdvojila scenografa Stefana Katunara i Matiju Ferlina kao koreografa. 


Rade Šerbedžija koji, uz Katarinu Bistrović Darvaš, igra glavu ulogu u komadu kazao je kako je riječ o jednome od najboljih dramskih djela 20. stoljeća.


"To je drama koja je napisana kao suvremena i ozbiljna drama koja u sebi ima i divnih elemenata koji su važni za teatar jer daje i zabavu publici. Imamo dakle jedan spoj visoke umjetnosti i zabave", ustvrdio je Šerbedžja dodavši kako on osobno najviše voli glumačku interakciju odnosno jednu vrst glumačkog partnerstva.   


Inače, u središtu su priče Martha i George, sredovječni bračni par koji u sitne sate, po završetku fakultetske zabave, ugošćuje mladi bračni par, Nicka i Honey. Raskrinkavanjem lažne idile učmalog malograđanskog života na provincijskom sveučilištu, nemilosrdno se propituje naličje suvremene kulture i civilizacije. Martu i Georgea igraju Katarina Bistrović Darvaš i Rade Šerbedžija, a u ulozi Nicka i Honey alternirat će Milan Marić, Ljubomir Bulajić i Martin Grđan, odnosno, Romina Tonković i Nika Ivančić.


Predstava je koprodukcija Kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta. Režira je Lenka Udovički, dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, kostime osmišljava Bjanka Adžić Ursulov, a scenografiju Stefano Katunar. Glazbu rade Davor Rocco i Nigel Osborne, a svjetlo oblikuje Andrej Hajdinjak.


Premijera je 29. srpnja na Tvrđavi Minor, pretpremijerne su izvedbe 26., 27. i 28. srpnja, a do konca sezone predstava će se još moći pogledati i 30. srpnja, te 2. i 3. kolovoza.


Ravnatelj kazališta Ulysses Branko Ljuština izvijestio je novinare o novoj suradnji s Istarskom županijom, te gradovima Umagom i Pulom Po riječima pročelnika županijskog odjela za kulturu Vladimira Torbice Istarska županija će od ove godine sufinancirati programe kazališta s 200 tisuća kuna a gradovi Pula i Umag s po 100 tisuća kuna s time da se od Ulyssesa očekuje njihova gostovanja s predstavama u tim gradovima tijekom godine. 


Namjera je da se suradnja proširi i s ostalim istarskim gradovima. (Hina)