Preskočite na glavni sadržaj

Grlić nagrađen na otvorenju 26. festivala europskog filma Palić

Na Ljetnoj pozornici na Paliću u subotu navečer otvoren je 26. Festival europskog filma, a tom su prigodom nagrade 'Aleksandar Lifka' za doprinos eurokinematografiji uručene hrvatskom redatelju Rajku Grliću i scenografu iz Srbije Miljenu Kljakoviću Kreki.
vrijeme: 20.07.2019.
mjesto: Srbija; Palić
url: http://www.palicfilmfestival.com
Autor filmova "Samo jednom se ljubi", "U raljama života", "Ustav Republike Hrvatske" i drugih, Rajko Grlić rekao je zahvalio je publici na dolasku, aplauzu i tome "što gleda filmove"

 

Predsjednik Festivalskog Vijeća Dušan Kovačević je, predajući nagradu Grliću, istaknuo da je on "hrvatski, jugoslavenski i europski redatelj", te "jedan od ljudi koji o bivšoj zemlji priča onako kako je bilo".

 

Grlić je radio sa mnogim ljudima "iz te Jugoslavije koja se više ne spominje mnogo" i koja je "zamijenjena riječju - regija", prokomentirao je Kovačević

 

"U svojim filmovima od prvog do ovog posljednjeg - jer se sprema da nijekati priču da će uraditi 'samo sedam filmova', želimo mu da napravi i taj 12. i da ga ovdje vidimo ponovno", poručio je Kovačević.

 

Nagradu Miljenu Kljakoviću Kreki uručio direktor Festivala Radoslav Zelenović, rekavši kako je uvijek tvrdio da će, ako netko sa ovih prostora dobije Oskara, "to biti naš Kreka".

 

Kljaković je rekao kako  je poslije 26 godina bilo vrijeme i da jedan filmski scenograf dobije nagradu, te zahvalio svima koji su "prepoznali veliki trud, rad, kvalitetu i značaj filmske scenografije".

 

Sva mjesta na Ljetnoj pozornici na otvorenju 26. Palića bila su popunjena, a festival svake godine okupi između 20.000 i 25.000 ljudi.

 

Po otvaranju je prikazan film Pedra Almodovara "Slava i bol" u kojem glavne uloge tumače Antonio Banderas i Penelope Cruz.

 

Festival traje do 26. srpnja. (Hina)