Preskočite na glavni sadržaj

Počinje Supertoon, festival animacije 'u japankama', ove godine projekcije i na brodu

Supertoon, međunarodni festival animacije poznat i kao 'festival u japankama', počinje u ponedjeljak u Šibeniku, gdje će idućih pet dana prikazati više od dvije stotine kratkih animiranih filmova iz cijelog svijeta, a novost ovogodišnjeg, 9. izdanja su projekcije na brodu.
vrijeme: 22.07.2019.
mjesto: Supetar
url: http://www.supertoonfestival.com/
Do 27. srpnja u kinima na otvorenom u staroj gradskoj jezgri i na festivalskome brodu prikazat će se ukupno 211 filmova, od kojih 177 u konkurenciji, a filmski program prate radionice animacije za djecu i studente, koncerti i DJ nastupi, paneli i razgovori s autorima, VR kino, te izleti festivalskim brodom.

 

Kao posebnu atrakciju organizatori najavljuju što će velik dio dnevnog festivalskog programa biti smješten na 35-metarskom 'nosaču animatora i filmova', gdje će se tijekom tri dana održavati paneli i razgovori s članovima žirija i autorima te prikazivati filmovi iz popratnog programa, dok će glazbu puštati DJ-i D-Gree, Ynez i Shullio.

 

Brod će ujutro biti usidren ispred topova pred Muzejom Grada Šibenika, a u podne otploviti prema otocima šibenskog arhipelaga kako bi inozemni gosti imali prilike posjetiti ih i okupati se, a stanovnici otoka Zlarina, Prvića i Kaprija pogledati najnovije svjetske festivalske animirane filmove.

 

Aktualna hrvatska produkcija u konkurenciji "Grandtoon"

 

Natjecateljska konkurencija "Grandtoon" donosi 27 novih filmova nekih od najvećih svjetskih autora i studija, te reprezentativan pregled aktualnog domaćeg stvaralaštva animiranog filma.

 

Od hrvatskih filmova tu su "Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali" Daniela Šuljića, "Jedan od mnogih" Petre Zlonoge, "Mačka je uvijek ženska" Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, "Udahnut život" Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona te "Demonstracija briljantnosti u 4 čina" Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova.

 

Najnoviji film Danijela Žeželja "Motivi" u Šibeniku će biti prikazan dan nakon premijere, najavljeno je s festivala.

 

"Studentoon", konkurencija studentskih animiranih filmova, obuhvaća 35 naslova 23 svjetska studija animacije, Moholy-Nagy University of Art and Design, Emile Cohl, Bezalel Academy of Art and Design, ENSAV, Filmakademie Baden-Wuerttemberg, brojne španjolske škole, estonska Akademija likovnih umjetnosti, akademije iz Kolumbije, SAD-a, Irana i druge.

U tu su kategoriju uvršteni i radovi studentica Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. "Odrasti u malo drvo" Noemi Ribić, "Zagubljena sjećanja" Ivane Radić, "Osmijeh" Matee Kovač i "Izvan sebe" Stelle Hartman.

 

Organizatori kažu kako je njihova konkurencija animiranih glazbenih videospotova "Supertune" po broju i dalje najveća u usporedbi sa svjetskim festivalima - ima 54 spota raznih izvođača među kojima su i The Beatles, De La Soul, Mitski, Run The Jewels, U2 i Beck.

 

"SuperComm", kategorija namjenskog filma, što je područje brojno djelima animacije, prikazuje 37 rada, među ostalim, za Tinder, Disney, Ritz Carlton i Wimbledon, CNN, BBC, Concorde TV, TED-Ed i UN, te festivale poput Kroka, Ottawe, BFI-ja i Zagreb Film Festivala. Tu će biti prikazani i filmovi nastali u Hrvatskoj, Luke Vucića, Draška Ivezića i Chintis Lundgren.

 

Posebnu pozornost šibenski festival daje djeci

 

Kako je Šibenik grad poznat po međunarodnom festivalu djeteta, Supertoon posebnu pozornost pridaje izboru dječjeg programa. U kategoriji animiranih filmova za djecu Planktoon prikazat će se 24 filma, među ostalima "Bobo" Andreja Rehaka, "Pužić slikar" Manuele Vladić-Maštruko, "Balada o fruli i ogrlici" Martina Babića i "Prošlo je s kišom" Siniše Ercegovca.

 

U istoj će kategoriji premijerno će biti prikazan novi uradak dobitnika Oscara i BAFTA-e Stevea Boxa, poznatog po filmovima "Pobuna u kokošinjcu" te "Wallace i Gromit", "Moominvalley". Prvu epizodu novog serijala, utemeljenog na Moominsima, predstavit će u Šibeniku njezina redateljica epizode Avgousta Zourelidi iz studija Gutsy Animations. Osim nje, festival će ugostiti još 50 autora iz Hrvatske i inozemstva.

 

Supertoon sustavno radi na edukaciji djece i mladih, pa uz tradicionalne radionice za djecu "Planktoon", održat će se i trodnevna radionica animacije "Supervision", namijenjena studentima i svima onim animatorima koji žele isprobati nešto novo i drugačije. Vodit će je Miloš Tomić, a zainteresirani se još uvijek mogu prijaviti na supervision@supertoonefestival.com.

 

Kako je najavljeno, izvan konkurencije bit će prikazani animirani dokumentarci koji tematiziraju migracije i identitet, legendarne filmske špice Saula Bassa, making-of filmovi, filmovi napravljeni u 3D tehnici za gledanje uz pomoć VR naočala te filmovi o gorućem problemu zagađenja svjetskih oceana i mora mikroplastikom.

 

U žiriju za kategorije "Grandtoon" i "Studentoon" su Miloš Tomić, Natko Stipaničev i Sébastien Sperer, za kategorije "Supertune" i "Supercomm" Ana Horvat, Alice Saey i Maria Pia Santillo, a mentorice radionice animacije i dječjeg žirija, koji će odlučivati o pobjedniku u kategoriji "Planktoon", su Dora Radušić i Sunčana Brkulj.

 

Natjecateljske projekcije odvijaju se na Trgu Ivana Pavla II, tzv. Maloj Loži i stepenicama u Ulici Krste Stošića na Gorici, projekcije popratnih programa u Galeriji sv. Krševan, a festivalski centar i mjesto na kojem će se odvijati studentska radionica i reprizni program je Galerija Matija tj. Studio galerije sv. Krševan.

 

Sav festivalski sadržaj na kopnu je besplatan, a dnevne i trodnevne ulaznice za brod mogu se nabaviti u festivalskom centru do 25. srpnja. (Hina)