Preskočite na glavni sadržaj

Josipa Pentić izlaže u Rovinju

U Galeriji sv. Toma, Muzeja grada Rovinja, u srijedu, 24. srpnja 2019. u 21:30 sati, umjetnica Josipa Pentić predstavit će se samostalnom izložbom pod nazivom "Tu sam, živim!".
vrijeme: 24.07.2019.
mjesto: Muzej grada Rovinja

'Umjetnička slika u slučaju Josipe Pentić ima svoju komunikacijsku funkciju prvenstveno u okviru nje sâme, jer je to polje na kojem nije još sve rekla, ili je tek počela govoriti. U njenim je slikama značenje kojim poručuje svoje viđenje svijeta potisnuto jer ona najprije mora porazgovarati sâma sa sobom. Ona to na svojim slikama čini započinjujući s motivima koje nalazi oko sebe. Trenutke i situacije bira promatranjem s namjerom da ih pretvori u slike simbola i značenja njenog svakodnevnog iskustva.

Pomnim promatranjem njenih radova izloženih na rovinjskoj izložbi u galeriji sv. Toma postaje jasno da nakon nacrtanog motiva kojeg želi naslikati slikarica neočekivano otkriva nešto drugo i to drugo želi naslikati. To drugo ima ona magična svojstva koja prikazuju ili ističu nešto nevidljivo, nešto neuhvatljivo a prisutno, samo još nije otkrila što, ili to ne zna izraziti na način koji bi nju sâmu zadovoljio! Svoju spoznaju o nepoznatom umjetnica želi pretvoriti u poznat i prihvatljiv prikaz, neku scenu magične predstave. Apstraktnu formu iz svojih emocija, misli i snova, koja nema nikakav odnos s poznatim čulnim iskustvima ovoga svijeta želi pretvoriti u predmetnu formu.

Na svojim slikama umjetnica nam otkriva da je nemoguće osjećajima, u mašti proživljenu scenu magične predstave, ukalupiti u zadane odrednice povijesti umjetnosti. Možda i ne mora obavezno ta scena biti prikazana na način kako je naučila na Akademiji, možda može odrediti neke svoje, posebne norme, način kojim će nâs promatrače privoljeti da to sâmi spoznamo i dok gledamo jedno vidimo nešto drugo! Te i takve nedoumice, borbe, potrage i otkrića postaju psihološke komponente umjetnice koje se ispoljavaju i određuju njezine nedovršene likove i bjeline na naslikanim slikama čekajući trenutak kada će im se umjetnica vratiti s konačnim rješenjem svoje scene magične predstave, kada će pronaći sâma sebe!'

Kusto: Dario Sošić.

Izložba je postavljena u Galeriji sv. Toma, u sklopu tradicionalnog Rovinj Art Programa Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, a moći će se pogledati do 10. kolovoza.

http://www.muzej-rovinj.hr/

undefined