Preskočite na glavni sadržaj

21. PagArtFestival – muzika i misli

PagArtFestival kreće u svoje treće desetljeće, u znaku otkrivanja novih koncertnih lokacija, s posebnim naglaskom na spoj umjetnosti i prirode te suživot gospodarstva i kulture. Ovogodišnje izdanje održava se od 1. do 17. kolovoza.
vrijeme: 01.08.2019.
mjesto: Pag
url: http://www.lovropogorelich.net/

Glazbenici iz Hrvatske, Francuske, Albanije, Rusije i Crne Gore nastupat će među ruševinama srednjevjekovnoga Grada Paga, u skladištu sitne soli Solane Pag, renesansnoj crkvi sv. Frane u Pagu, na turističkom brodu Festini na samome moru, te u ponovo otvorenoj gradskoj kuli Skrivanat.

Tako će Zoran Dukić, gitarist i pedagog globalnoga renomea, otvoriti festival koncertom u ruševinama Staroga Grada Paga, a Lovro Pogorelić, svjetski pijanist paških korijena, priredit će recital u skladištu sitne soli Solane Pag. Albansko/francuski violončelist Vlorent Xhafaj održat će koncert na turističkom brodu Festini na samome moru, a ruski orguljaš Aleksej Vilegžanin udružit će umjetnički izraz s našim istaknutim glumcem Enesom Vejzovićem, koji će deklamirati odlomke iz velebnog djela „Josip i njegova braća“ Thomasa Manna, u renesansnoj kuli Skrivanat u Pagu.

U Starom gradu Pagu nastupit će i Srđan Bulat, još jedan proslavljeni hrvatski gitarist, ovoga puta s pjevačicom Biljanom Kovač, a u crkvi sv. Frane u Pagu, dosadašnjoj glavnoj festivalskoj dvorani, predstavit će se mladi pijanist Kristian Keil.
Zoran Dukić održat će koncert i u Domu kulture u Kolanu.

Lovro Pogorelić, utemeljitelj i umjetnički voditelja festivala, odabrao je citat Thomasa Manna iz romana „Doktor Faustus“ za uvodnu riječ festivala:
„Piramide su velike, velik je Mont Blanc i unutrašnjost Petrove stolne crkve u Rimu, ako se ovaj atribut ne pridržava uopće radije za moralni i duhovni svijet, za uzvišenost srca i misli.“

Program →