Preskočite na glavni sadržaj

Vinkovački DORF: Šest novih filmova, među kojima 'Nebeska tema' o Divljanu

U Regionalnoj selekciji ovogodišnjega 13. festivala dokumentarnog rock filma (DORF), koji se od 19. do 24. kolovoza održava u Vinkovcima, bit će prikazano šest novih glazbenih filmova iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, među kojima i ovogodišnji hit - film Mladena Matičevića o Vladi Divljanu 'Nebeska tema'.
vrijeme: 19.08.2019.
mjesto: Opatija
url: http://www.liburniajazz.hr/
Kako su izvijestili iz Udruge ljubitelja fima Rare, koja je organizator DORF-a, o najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Miroslav Sikavica (redatelj i autor prošlogodišnjega pobjedničkog filma te predsjednik žirija), Matej Meštrović (glazbenik) i Marina Paulenka (fotografkinja, umjetnička direktorica festivala "Organ vida").
 
Osim filma "Nebeska tema" o Vladi Divljanu, u kojem sudjeluju najvažniji autori s bivšega jugoslavenskog rock-područja, na DORF-u će biti prikazan redateljski uradak montažera Vladimira Gojuna "Times of great depression", koji će predstavit će glazbenika Adama Semijalca.
 
Premijerno će biti prikazan kratki film radnog naslova "Rock'n'roll u Okružnom zatvoru" Igora Čoke (2019.) o nastupu sastava "Repetitor" u beogradskom Okružnom zatvoru, koncertu koji su 2017. odsvirali za zatvorenike. Impresivan nastup zabilježen je kamerom, a u popratnom programu u Galeriji likovnih umjetnosti Slavka Kopača Igor Čoko predstavit će i fotografije nastale tom prigodom.
 
Gledatelji će moći pogledati i film autorice Tine Šimurine "Putnici", priču o Margareti Vidmar i Draženu Pavaliću, koji su 80-ih  godina bili dio zagrebačke punk- scene, te kratki film "Band vs. Brand" mladih redateljica Hanne Szentpeteri i Simone Jerale o slovenskim alternativnim sastavima "Koala Voice" i "Persons from porlock".
 
Prateći "Električni orgazam" na prekooceanskoj turneji u proljeće 2018. godine, Marija Vukić u filmu "Električni orgazam za ljude budućnosti" donosi portret jednog od najpopularnijih i najdugovječnijih rock-sastava na području bivše Jugoslavije, otkrivajući zanimljive i manje poznate detalje o uspješnoj 39-godišnjoj karijeri tog sastava na temelju sjećanja njegovih članova. (Hina)