Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige 'Anamnesis: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru'

U sklopu popratnog programa 70. Dubrovačkih ljetnih igara održat će se predstavljanje knjige 'Anamnesis: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru' autorice Sandre Uskoković u nedjelju, 28. srpnja, u atriju palače Sponza, s početkom u 21 sat.
vrijeme: 28.07.2019. 21 h
mjesto: Dubrovnik; atrij palače Sponza
url: http://www.dubrovnik-festival.hr/
Uz autoricu, knjigu će predstaviti Davor Mojaš, Ivana Jelavić, Božo Benić i Boris Bakal. Moderatorica razgovora bit će Jelena Obradović Mojaš.

 

Knjiga Anamnesis: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru u nakladi izdavačke kuće UPI2M BOOKS predstavlja radove hrvatskih umjetnika od devedesetih godina prošlog stoljeća do danas koji istražuju kako se percipira, zamišlja i doživljava te na koji način oblikuje javni prostor. Ona nadilazi disciplinarne granice, provokativno otvarajući područje urbano-prostorne analize i misli prema perspektivama i pristupima kreativaca iz “neurbanih disciplina”. Knjiga je podijeljena u devet poglavlja koja pokrivaju teoretske, istraživačke i praktične pristupe dokumentiranja i djelovanja na javni prostor i grad kroz različite umjetničke formate, uključujući ispitivanje načina na koji naša percepcija i sudjelovanje u urbanom okolišu bivaju izmijenjeni interakcijom umjetničkih praksi i projekata koji se bave javnim prostorom. Odabrani umjetnici i djela bilježe sljedeće prakse istraživanja odnosa: subjekta i svijeta, konteksta, umjetnika i gledatelja, kao i specifično ponašanje umjetnika prema vlastitom djelu i djelovanju u prostoru, uključujući participacijske estetike.

 

Autorica Sandra Uskoković doktorirala je 2010. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na Odsjeku za povijest umjetnosti te je izvanredni profesor na Sveučilištu u Dubrovniku na Odjelu za umjetnost i restauraciju. Svoje interese za likovno i literarno objedinjuje pišući članke i recenzije za niz domaćih i stranih časopisa. Njeno područje istraživačkog interesa obuhvaća umjetničku kritiku, teoriju i povijest arhitekture, kulturalne studije, vizualnu kulturu i suvremene umjetničke prakse.