Preskočite na glavni sadržaj

Muzejem triljskog kraja od sada se može i virtualno prošetati

S ciljem popularizacije Muzeja triljskog kraja i tamošnje kulturne baštine, taj je muzej ovih dana ostvario projekt online virtualne šetnje svojim postavom, u koju se može krenuti sa web stranice Turističke zajednice Grada Trilja i s adrese www.muzejtriljskogkraja.hr.
vrijeme: 27.07.2019.
url: http://www.muzejtriljskogkraja.hr

Virtualna šetnja triljskim muzejem obuhvaća arheološki postav i etnografsku zbirku te muzejski lapidarij u kojem se čuvaju kameni spomenici, predstavljajući kroz prikaz u 360 stupnjeva suvremenu, inovativnu i interaktivnu prezentaciju muzejskog postava koristeći najnoviju VR tehnologiju, objavio je Muzej triljskog kraja, a prenosi Muzejski dokumentacijski centar.

Za potrebe projekta napravljeno je tisuću fotografija koje su nakon produkcije sadržane u trinaest virtualnih panorama rezolucije veće od 200 megapiksela, a posebno se ističe zračna panorama Trilja i okolice "koja na jedan vrlo atraktivan način prikazuje raskoš i ljepotu triljskog kraja."

Na fotografijama su posebno označene info točke koje na hrvatskom i engleskom jeziku korisnike upoznaju s djelatnošću muzeja, muzejskom postavu i izabranim eksponatima.

"Buduće posjetitelje se na ovaj način želi potaknuti na interakciju s muzejskim postavom te na fizički dolazak u Muzej gdje će se inicijalni kontakt korisnika virtualne šetnje, pretvoriti u aktivnu komunikaciju s izložbom i eksponatima", kažu iz Muzeja.

Virtualnu šetnju može se doživjeti na svim tipovima uređaja od PC-a, pametnog telefona ili tableta, uz dodatnu mogućnost pregleda uz pomoć virtualnih naočala.

Muzej triljskog kraja, osnovan 1996. godine, jedan je od najmlađih hrvatskih muzeja. Smješten je u nekadašnjoj župnoj kući koja je adaptirana za muzejske potrebe te je od svibnja 2006. otvorena javnosti putem tematskih izložbi, radionica, predavanja.

Muzej triljskog kraja prikuplja, istražuje, čuva i dokumentira kulturnu baštinu s područja Trilja prezentiranu kroz Arheološku, Etnografsku, Kulturno-povijesnu i Numizmatičku zbirku.

Trajna izložba "Tilurij – rimski vojni logor“ predstavlja lokalitet i rezultate arheoloških istraživanja rimskog legijskog logora Tilurij u selu Gardun pokraj Trilja koji se sustavno istražuje od 1996. godine.

Projekt virtualne šetnje je realiziran uz potporu gradske turističke zajednice, a izveden u suradnji s digitalnom agencijom L33T iza koje stoji više od 200 projekata tog tipa. (Hina)