Preskočite na glavni sadržaj

ZKM gostuje na 23. međunarodnom Shakespeareovu festivalu u Gdanjsku

Shakespeareov festival u Gdanjsku u Poljskoj, koji predstavlja ponajbolje svjetske produkcije nadahnute djelima Williama Shakespearea, ugostit će u petak, 2. kolovoza, predstavu "Tit Andronik" Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), u režiji Igora Vuka Torbice.
vrijeme: 02.08.2019.
mjesto: Gdanjsk, Poljska
url: https://teatrszekspirowski.pl/en/

Shakespeareov festival u Gdanjsku jedna je od najvećih međunarodnih manifestacija koja, zahvaljujući Shakespeareovu kazalištu u Gdanjsku i Fondaciji Theatrum Gedanense, svake godine ugošćuje ponajbolje produkcije Shakespeareovih drama, okuplja izvrsne predstave nadahnute Shakespeareom, a nastupaju vrhunski umjetnici iz cijeloga svijeta, priopćeno je iz ZKM-a.

Premijerno izveden 23. ožujka 2018., Shakespeareov "Tit Andronik" drama je o krizi vođe, o njegovoj odsutnosti; kao svjedočanstvo o generacijskom srazu, o slijepoj ambiciji starijih koji proždiru vlastitu djecu, o mladima koji gube bitku sa stvarnošću radi vlastite pasivnosti i kratkovidosti; i, možda najviše, kao poligon za ispitivanje trivijalnosti zla, danas tako akutno prisutnog, stoji u priopćenju.

Kritičari u Hrvatskoj predstavu su proglasili kazališnim događajem sezone, a  mlada regionalna kazališna zvijezda Igor Vuk Torbica dobio je i Nagradu hrvatskog glumišta 2018. za najbolje redateljsko  ostvarenje u drami. Nagradu za najbolju mušku ulogu na 33. Gavellinim večerima 2018. dobio je Rakan Rushaidat za interpretaciju Arona.

Glumački ansambl još čine Glume Sreten Mokrović, Katarina Bistrović Darvaš, Mia Melcher, Petar Leventić, Adrian Pezdirc,  Dado Ćosić, Vedran Živolić, Frano Mašković, Jasmin Telalović, Mateo Videk i Milivoj Beader.

Uvrštenjem predstave "Tit Andronik" u program 23. međunarodnog Shakespeareova festivala, zajedno s predstavama kazališta iz Italije, Velike Britanije, Rumunjske, Mađarske, Njemačke i Rusije, ZKM je dobio još jedno priznanje prestižnog Festivala, gdje je već prije dvije godine, 2017., imao zapaženo gostovanje s predstavom "Hamlet" u režiji Olivera Frljića, ističu iz ZKM-a. (Hina)