Preskočite na glavni sadržaj

Praizvedba glazbeno-scenske igre 'Mali princ'

Glazbeno-scensko djelo prema romanu francuskog pisca Antoinea de Saint-Exupéryja 'Mali princ' na jubilarnim 70. Dubrovačkim ljetnim igrama bit će praizvedeno u atriju Kneževa dvora 8., 9. i 10. kolovoza. Ulaznice za sve tri izvedbe su rasprodane.
vrijeme: 08.08.2019.
mjesto: Dubrovnik

Kratki roman Mali princ francuskog pilota i proslavljenog pisca Antoinea de Saint-Exupéryja napisan je 1943., za vrijeme rata u Europi, kao reakcija na do tada nezapamćene ratne užase, a zacijelo je jedan od najpopularnijih, najpoznatijih, najomiljenijih, ali i najneobičnijih književnih tekstova našega doba. Čitamo li ga kao dječju priču, u njoj prepoznajemo jednostavan oblik, ljupki dječji lik i ljepotu opisanoga svijeta, no odrasli putovanje ovog dječaka razumiju kao niz susreta u kojima se izravno i razorno istinito ocrtavaju simptomi bolesnog svijeta iz kojeg je nestala ljudska prirodnost, empatija i temeljni smisao. Odraslima na planetima koje posjećuje mali princ nije važna ni svrha ni korist njihovih postupaka, nego uporno ponavljaju nerazumljiva, mehanička ponašanja. Nasuprot tome, mali princ upućuje na drukčiji svijet u kojem su dijete i njegova logika spontanosti, maštovitosti, prijateljstva i bliskosti putokaz za povratak izgubljenoj ljudskosti. Začudan svijet malog princa u Dvor donose Livio Badurina kao Pilot i Odrasli ljudi, Rok Juričić u ulozi Malog princa i sopranistica Marija Kuhar Šoša kao Ruža, Lisica i Zmija. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin, njena asistentica je Ana Fucijaš, a dizajner svjetla je Marko Mijatović.
 
Ovaj projekt okupio je tim izuzetnih umjetnika iz različitih područja i različitih generacija: Mariju, Zdravku, Livia, Roka i Ivana, a u istraživanje scenskih mogućnosti ovog djela krenuli smo zajedno, upravo iz uvodne crtice o crtežu zmijskog cara koji guta slona, iz svijeta dječje igre i naših najranijih doživljavanja kazališta – kazao je redatelj Hrvoje Korbar, dodavši da je u slučaju ovog uprizorenja Malog princa, čarolija  – glazba, pomoću koje Knežev dvor pretvaramo i u svemir i u pustinju i pokušavamo u djeci probuditi upravo ono što i samo djelo pokušava - da vide i ono čega nema, ono što je samo naznačeno, da vježbaju svoju maštu.
 
Zaigrana osobnost te prepoznatljiva glazbena poetika Ivana Josipa Skendera kroz vješte su skladateljske postupke, znalačkom i domišljatom instrumentacijom već oglazbile neke od najzanimljivijih priča iz trezora hrvatske baštine priča za djecu. Glazba koju je Skender napisao za fantastično putovanje malog princa elektroakustičkim kolažem zvukova planeta Sunčevog sustava isprepletenih glazbenim motivima koji će kasnije označavati pojedine likove i pojave, uvodi nas u jednu od najljepših priča koja poučava kako malene, tako (još više) i odrasle, a u Dvoru će je pod njegovom dirigentskom palicom izvesti dubrovački glazbenici: violinistica Đana Kahriman, violist Šimun Končić, čelistica Vanda Đanić, kontrabasist Denis Ajduković, hornst Toni Kursar, flautistica Đive Kušelj, klarinetist Stijepo Medo, pijanistica Stefani Grbić, udaraljkašica Karmen Pervitić te Ivan Končić na sintesajzeru.
 
http://www.dubrovnik-festival.hr