Preskočite na glavni sadržaj

Ulyssesovi dani klavira

U sklopu 19. sezone kazališta Ulysses po prvi puta će se održati program "Dani klavira" na kojem će, od 12. do 18. kolovoza 2019., na Velikom i Malom Brijunu, nastupiti: Matej Meštrović, Matthew Mayer, Antonija Pacek, Južnočeška filharmonija, duo Silence (Primož Hladnik i Boris Benko), Karlo Hubak te Charlene Farrugia. 
vrijeme: 12.08.2019.
mjesto: Veliki Brijun, Mali Brijun
url: http://www.ulysses.hr
 
U ponedjeljak 12. kolovoza program će otvoriti naš proslavljeni pijanist i skladatelj Matej Meštrović sa svojim gostima Matthew Mayerom (USA) i Antonijom Pacek (Austrija) koncertom pod nazivom „ NEW AGE FOR EVERY AGE“.
Pijanist i skladatelj Matej Meštrović, već godinama aktivan na našoj sceni, u posljednje je vrijeme ostvario niz izuzetnih internacionalnih uspjeha. Nakon osvojenih brojnih nagrada, postao je ekskluzivni izvođač moćne američke diskografske kuće Parma Recordings, a uz nastupe širom svijeta, prošle je godine vlastitu skladbu „Dunavska rapsodija“ uz pratnju simfonijskog orkestra praizveo u prestižnoj koncertnoj dvorani Carnegie Hall u New Yorku.
U ulozi domaćina programa “New Age For Every Age” pozvao je u goste dvoje uspješnih kolega, odlučivši se za pitki i dopadljiv izričaj kakvom je i sâm oduvijek bio sklon. Neki to nazivaju „new age“, neki „neoklasika“, ali za njega i autore-izvođače koje je odabrao, Antoniju Pacek, Osječanku s bečkom adresom, i Matthewa Mayera iz Omahe, to je prvenstveno glazba puna emocija. Ovu intimnu i profinjenu ambijentalnost, blisku skladanju za film, nezahvalno je kategorizirati i silom svoditi na hladnu žanrovsku terminologiju.
 
Idućeg dana, 13. kolovoza, nastupit će SILENCE, ljubljanski autorsko-izvođački duo koji je aktivan već dvadesetak godina. Primož Hladnik i Boris Benko imaju iza sebe niz uspjelih albuma, koncertnih nastupa u raznim formacijama te međunarodnih filmskih i kazališnih projekata. Surađivali su i s kazalištem Ulysses, skladajući glazbu za spektakularne predstave “Tesla Electric Company” i “Kaligula”, u režiji neprežaljenog Tomaža Pandura. Prepoznatljivost njihovog zvuka čine dosljedno dominantna uloga klavira i specifičnost vokalnog stila.
 
U srijedu 14. kolovoza nastupit će mladi i daroviti pijanist Karlo Hubak s izborom Beethovenovih sonata.
Mladi pijanist Karlo Hubak je proteklih godina, dovršavajući istodobno postdiplomski studij dirigiranja na Ruskom državnom konzervatoriju Rimski-Korsakov u Sankt Peterburgu, održao vrlo uspješnu i od kritike pohvaljenu seriju koncerata Beethovenovih sonata u zagrebačkom Glazbenom zavodu. Ovaj osebujni i temperamentni glazbenik se zapravo vraća na Brijune jer je svoju profesionalnu karijeru svojedobno upravo tu i započeo, kao klavirist i dirigent scenskog ansambla u predstavi „Cabaret Brecht: Zadrživi uspon Artura Uija“.
 
Četvrtim koncertom ovog svojevrsnog mini-festivala, u četvrtak 15. kolovoza, predstaviti će nam se renomirana pijanistica s Malte - Charlene Farrugia, s djelima Liszta, Brahmsa, Chopina i Saint Saensa. 
Charlene Farrugia je svojedobno glasila za klavirski „enfant terrible“, jer je debitirala već s 13 godina, nastupom uz National Orchestra of Malta. Otkrićem njenog talenta, uslijedile su turneje širom svijeta. Nastavak karijere joj je obilježen pobjedama na nizu međunarodnih smotri i natjecanja, a izvodeći zahtjevan klavirski repertoar imala je priliku surađivati s mnogim prominentnim orkestrima i dirigentima. Snimila je i album (Charles Camilleri „Piano Concerto no. 1“) za NAXOS, jednog od vodećih izdavača klasične glazbe.
 
Cijelu će manifestaciju zatvoriti i zaokružiti upravo onaj čijim je nastupom i započela. Ekskluzivnim i spektakularnim koncertom „CLASSICS FOR NEW GENERATION“, u nedjelju 18. kolovoza na tvrđavi Minor na Malom Brijunu, Matej Meštrović će predstaviti svoje nove autorske radove “Danube Rhapsody” i “New England Rhapsody” s nedavno objavljenog albuma u izdanju moćne američke diskografske kuće Parma Recordings. Nastupiti će uz pratnju Južnočeške filharmonije pod ravnanjem dirigenta Mirana Vaupotića.
 
Brod iz Fažane za Veliki Brijun polazi u 20:00 sati.

Raspored programa
Ulaznice