Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Elvisa Bertona u Novom Vinodolskom

Gradska galerija Turnac u Novom Vinodolskom, u sklopu ovogodišnjeg izložbenog programa, u ponedjeljak, 12. kolovoza, priređuje samostalnu izložbu likovnog umjetnika Elvisa Bertona iz Pazina.
vrijeme: 12.08.2019.
mjesto: Gradska galerija Turnac, Novi Vinodolski

Berton će izložiti izbor od desetak slika iz ciklusa „Prije kiše“, većinom u tehnici akrila i ulja na platnu. Riječ je o njegovom dosad najobimnijem ciklusu s oko 200 radova nastalih u proteklih sedam godina.

Izložbu će u 21 sat otvoriti kustosica Sabrina Žigo, a posjetitelji će je moći pogledati do 22. kolovoza.

''U dvadesetak godina plodnog likovnog stvaralaštva, Elvis Berton zaokupljen je temama čije ishodište prvenstveno treba tražiti u pripadnosti istarskom podneblju. Posvećen im je u ciklusima koji nastaju kroz više godina te rastući u ideji i izvedbi odražavaju kreativne mijene, varijacije i autorsko sazrijevanje.  (….) U ciklusu Prije kiše, koji kontinuirano slika od 2013. uljem i akrilom na platnu, po vlastitim je riječima prvenstveno okupiran atmosferom i istarskom arhitekturom, nastavljajući se na Baladure (2005.) s motivima tradicionalnih istarskih stubišta. Izrazita atmosferičnost prizora proizlazi iz događanja koje po sebi izaziva osjećaj iščekivanja, suspensa dobrog ili lošeg predznaka. Sinergija tradicijske arhitekture i pejzaža, sveprisutna u Bertonovom opusu, imaginirana je ovdje sugestivnom gamom i podcrtana obrisnim crtežom vrata, prozora i stuba. Prosede se s vremenom mijenja od strukture zasnovane na crtežu, plošnosti i tangiranju monokromije, prema ekspanziji kolorita, poliperspektivnosti i ritmu.''

- Iz predgovora kataloga, Sabrina Žigo