Preskočite na glavni sadržaj

Rab Film Festival otvara 23. kolovoza premijera filma 'Jadnici'

Na prvom Rab Film Festivalu (RAFF), od 23. do 27. kolovoza, prikazat će se dvanaest igranih i dokumentarnih filmova, Festival otvara hrvatska premijera filma „Jadnici“, jednog od laureata ovogodišnjeg festivala u Cannesu, uz gostovanje redatelja Ladja Lyja i glavnog glumca Djibrila Zonge, doznaje se od organizatora.
vrijeme: 23.08.2019.
mjesto: Rab

Premijerno će se prikazati i krimić danskog debitanta Ulla Salima „Sinovi Danske“, priča o islamskom radikalizmu smještenu u širi kontekst uspona neonacističkih ideologija u Europi, te nova drama Kena Loacha „Oprostite, mimoišli smo se“, o borbi za opstanak na sve nemilosrdnijem bitanskom tržištu rada.
Na programu Festivala su i „Bogu hvala“ Francoisa Ozona o pedofiliji u katoličkoj crkvi i njenom prikrivanju, srpski film „Šavovi“ Miroslava Terzića o potrazi majke za djetetom za koje vjeruje da je ukradeno u rodilištu prije 18 godina i, izvan konkurencije, „Dnevnik Diane Budisavljević“, kojeg će rapskoj publici predstaviti redateljica Dana Budisavljević.  
U dokumentarnom programu ističu se belgijski film „Zeleno zlato“, šokantna pozadinska priča o biogorivima snimana deset godina u najudaljenijim zakutcima svijeta, njemački film „Čistači“ gledatelje vodi u sjenovito podzemlje Interneta – mjesto na kojem se uklanjaju upitni sadržaji, a nizozemski „Bellingcat“ nudi jedinstven pogled u svijet građanskog istraživačkog novinarstva i tragača za istinom u vladavini lažnih vijesti i alternativnih činjenica, objavljeno je u najavi.

Dva nagrađena filma ovogodišnjeg Sundancea

Na RAFF-u će se prikazati i dva nagrađena filma ovogodišnjeg festivala Sundance. Istražujući misterioznu smrt glavnog tajnika UN-a u filmu „Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld“ (Cold case Hammarskjöld) danski redatelj Mads Brügger gledatelje vodi u najtamniji bezdan afričke povijesti, a „More sjena“ (Sea of Shadows) otkriva priču o hrabrim pojedincima koji spašavaju posljednje živuće Kalifornijske pliskavice iz ralja narkokartela. Jedini hrvatski naslov u natjecateljskom programu je „Tak kak je“ Arsena Oremovića, o pokušaju oca da ostvari svoje pravo da nakon razvoda viđa kćer.

Festival je natjecateljskog karaktera, najboljima će se nagrade dodijeliti u tri kategorije: za najbolji film iz igranog programa, za najbolji dokumentarac i nagrada publike.

Izbornici RAFF-a su filmski kritičar i novinar Vladan Petković (igrani program) te Lejla Dedić, urednica programa na Al Jazeera Balkans (dokumentarni program).

Organizatori su Grad Rab, Pučko otvoreno učilište Rab i Toro Laboratorij iz Zagreba, direktor festivala je Robert Tomić Zuber. (Hina)