Preskočite na glavni sadržaj

Praizvedba predstave 'Lipa moja dalmatinska rič'

Praizvedba predstave 'Lipa moja dalmatinska rič' održat će se u sklopu proslave blagdana Velike Gospe, ispred crkve u Lokvi Rogoznici (Omiš), 15. kolovoza u 20 sati. Autorica teksta je Meri Spain, a režiju potpisuje Ivana Giove Župa. Ulaz je slobodan.
vrijeme: 15.08.2019.
mjesto: Omiš, Lokva Rogoznica
 
Igraju: Danijela Granić - baba Marica; Franko Šarić - dida Pile; Matea Mimica - unuka Amanda; Ana Granić - unuka Mery; Nera Kuzmanić - strina iz Amerike; Edi Šarić - stric iz Amerike; Anđela Marušić - poštar; Tonka Mušac - strankinja.

Ukratko o predstavi:

Radnja se događa 70-tih godina prošlog stoljeća kad se turisti mahom birali Dalmaciju za turističku destinaciju.
To su bile godine „HIPIJA“ i slobodnijeg ponašanja nego što je bilo u našoj konzervativnoj Dalmaciji.
Veliki priliv turista utjecao je i na našu tradiciju tako da je mlađa populacija vrlo brzo prihvatila ono što je sa njima i dolazilo - način prehrane, odijevanja pa i jezik.
Starija populacija ostaje dosljedna svom mentalitetu i korijenima, ali ne baš u potpunosti jer ,ako „susida može parlat po stranjski mora i baba i dida.“
Unuke koje, kako to biva kroz generacije, su u stalnom konfliktu sa starijima i pokušavaju poboljšat svoj turistički smještaj tako da babu i dida uče engleski i uz učenje nagovaraju na  promjenu menija.
Dolazi do niza komičnih situacija koje se nastavljaju nakon što dida dobije pismo od brata iz Amerike koji nakon 40 god. dolazi u svoj rodni kraj.

https://www.facebook.com/GLUMICA.IVANA/