Preskočite na glavni sadržaj

Katamaran Art: Izložba Damira Sokića u Splitu

Izložbom Damira Sokića 'Geometrije', koja se otvara u utorak, 13. kolovoza, u 21 sat, u Galeriji umjetnina u Splitu, završava ovogodišnji program Katamaran Arta. U sklopu projekta samostalnim izložbama u Jelsi i Splitu, pored Damira Sokića, predstavili su se Mladen Galić i Eugen Feller. 
vrijeme: 13.08.2019.
mjesto: Pula
url: http://www.sanjamknjige.hr/
 
DAMIR SOKIĆ
GEOMETRIJE
 
Utorak, 13. 8. 2019. u 21.00
Galerija umjetnina, Split
Kustos: Božo Majstorović
Izložba ostaje otvorena do 31. kolovoza 2019.
 
'Sagledavajući cjelokupni umjetnički opus Damira Sokića, već na prvi pogled uočavamo brojnost radova nastalih upotrebom geometrijskih formi i struktura. Počevši od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća, oblikovat će ih u određenom ritmu sve do danas. Specifičnu morfologiju, međutim, nije pratila točno određena medijska, kao ni, što je puno važnije i povezano s tom činjenicom, sadržajna komponenta djela. Odnosno, kada govorimo o Sokiću, uputnije je govoriti o idejama. Drugim riječima, neutralni geometrijski jezik, materijaliziran putem crteža, slike, reljefa, objekta, ambijenta ili jednostavno komponiranjem gotovih industrijskih proizvoda, Sokiću je bio optimalno sredstvo za komuniciranje različitih sadržaja i stavova, koji su, što treba posebno naglasiti, uvijek vezani za umjetnost. Slijedom toga, u odabiru likovnog idioma koji je bio ključan u procesu konceptualizacije umjetnosti kao autonomne prakse, možemo prepoznati i simboličku gestu u vremenu kada su ulogu istinskih revolucionara preuzeli agresivni pseudoaktivisti, proširivši se svijetom umjetnosti poput taksifolije Očitim referencijama na Mondriana ili Maljeviča, Sokić u svojim radovima, između ostalog, želi sačuvati ideje moderne i avangardne umjetnosti od površne banalizacije budžetiranih aktivista koji kruže svijetom i nude rješenja za probleme lokalnih zajednica u roku od tjedan dana, odnosno koliko već traje residence, ili nakon jednog workshopa s domorodcima. Kao vješti kalkulanti savršeno su se prilagodili vladajućim pravilima igre i poput marketinških profesionalaca sa svojim košer umjetničkim proizvodima ispunjavaju očekivanja klijenata. Rezultati istraživanja, kako putujući vikend sociolozi, psiholozi, antropolozi, politolozi, urbanisti, povjesničari, kustosi…, pretenciozno vole nazivati svoj rad, uglavnom su adekvatni kompetencijama i uloženom trudu. S obzirom na osobnu intelektualnu i umjetničku genezu, ne čudi da je Sokiću podjednako odbojan neoliberalni realizam kao i onaj koji zaziva tobožnje tradicionalne umjetničke i duhovne vrijednosti. Uostalom, zar i njegove lijepe, poetične i točne rečenice, uobličene u svojevrsne statemente ili inkorporirane u radove, nisu čista suprotnost aktualnom novogovoru, tom iritantnom križancu političke korektnosti i korporativne filozofije koji je zavladao umjetničkim diskursom.' ... (Božo Majstorović, prilagođeno iz predgovora)
 
Damir Sokić rođen je u Novoj Gradiški 1952. godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Nikole Reisera 1977. godine. Od 1977. do 1979. godine polaznik je Majstorske radionice za slikarstvo prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera. Od 1986. do 1993. godine živi i radi u New Yorku. Od 2000. godine profesor je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik je nagrade „Vladimir Nazor“ za 2013. godinu.
 
„Katamaran Art“ zajednički je projekt Muzeja općine Jelsa i Galerije umjetnina pokrenut 2018. godine. Riječ je o izložbenom programu koji se tijekom ljetnih mjeseci naizmjenično događa u Jelsi i Splitu.