Preskočite na glavni sadržaj

Likovni svijet Alenke Gerlovič (1919. – 2010.) / Između Zagreba i Dalmacije

Od 20. kolovoza do 2. rujna 2019., u Studiju Moderne galerije „Josip Račić“ u Zagrebu, moći će se razgledati dvadesetak vrhunskih likovnih ostvarenja iz bogatog slikarskog opusa slovenske umjetnice Alenke Gerlovič. Riječ je o akrilicima i akvarelima iz zbirke Posavskog muzeja Brežice, nastalim u razdoblju od 1961. do 1991.
vrijeme: 20.08.2019.
mjesto: Zagreb, Studio Moderne galerije Josip Račić
url: https://www.moderna-galerija.hr/josip-racic/
 
Alenku Gerlovič su studij u Zagrebu, život i rad u Ljubljani te mnoga studijska putovanja oblikovala u pejzažnu slikaricu, koja je svoju lirsku interpretaciju evocirala tradicijom čistih i jasnih linija te skladnog izraza. Njezin umjetnički opus najvećim dijelom posvećen je prirodi u svoj njenoj ljepoti.

Izborom najboljih monumentalnih pejzaža koji će biti predstavljeni na izložbi u Studiju „Račić“, a koje je slikarica poklonila Posavskom muzeju Brežice, 2005., odaje se počast umjetnici koja je svoj stvaralački put započela 1937. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Istovremeno se ukazuje na važnost Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u razdoblju od njenog osnutka pa do Drugog svjetskog rata za slovensku likovnu umjetnost.

Opširnije:
www.moderna-galerija.hr