Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljeni 'Književni ogledi' Ljerke Car Matutinović

Nova knjiga suvremene hrvatske književnice i prevoditeljice, esejistice i književne kritičarke Ljerke Car Matutinović "Književni ogledi" predstavljena je u utorak u crikveničkoj Gradskoj vijećnici.
vrijeme: 13.08.2019.

Riječ je o četvrtoj knjizi književnokritičkih ogleda, a predstavljanje je upriličeno ususret predstojećem Danu Crikvenice, Velike Gospe, koja se slavi 15. kolovoza, a zaštitnica je grada.

O aktualnim književnokritičkim ogledima Ljerke Car Matutinović govorile su, uz autoricu, još i Zorka Jekić, urednica edicije, Irena Krmpotić, ravnateljica Gradske knjižnice u Crikvenici i glumac Dubravko Sidor, koji je čitao ulomke iz knjige.

Knjiga na 134 stranice sadrži 28 recenzija na knjige poezije i 25 ogleda na prozna djela.

U glazbenom dijelu programa nastupio je kantautor Neven Barac.

Ljerka Car Matutinović rođenjem je Crikveničanka i već godinama u povodu Dana Crikvenice predstavlja po jednu od svojih novih edicija - zbirku pjesama, proze, a u posljednje vrijeme knjige svojih književnokritičkih ogleda objelodanjenih u hrvatskim književnim časopisima.

Diplomirala je hrvatski i talijanski jezik s književnostima na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Član je Društva hrvatskih književnika (od 1974.), Društva hrvatskih književnih prevodilaca, te Zagrebačkog centra Europskog društva kulture (sa sjedištem u Veneciji).

Od 1961. godine objavljuje književne kritike, interpretacije mi eseje, pjesme od 1965. i pripovijetke od 1975. Surađuje u mnogim časopisima i novinama (Republika, Kolo, Vijenac, Forum, La Battana, Hrvatsko slovo, Književna Rijeka, Nova Istra).

Objavila je dvadeset zbirki pjesama, knjige za djecu i književnokritičku prozu. S talijanskoga je prevela više poznatih djela za djecu. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada u zemlji i inozemstvu. Od domaćih nagrada tu su Nagrada Drago Gervais, i to 1981. i 1985., Nagrada za životno djelo Grada Crikvenice, 1996., Nagrada Julije Benešić za najbolju knjigu kritika, 2013.

Pjesme Ljerke Car Matutinović prevedene su na desetak stranih jezika a pripovijetke na engleski, talijanski i njemački jezik. Ljerka Car Matutinović inicijatorica je i počasna predsjednica Jadranskih književnih susreta što se u lipnju održavaju u Crikvenici već osamnaest godina, a na svečanoj sjednici bit će u srijedu proglašena počasnom građankom Grada Crikvenice.

Ljerka Car Matutinović živi i radi u Zagrebu. (Hina)