natječaj, rezidencijalni program

Javni natječaj za putujuće rezidencije unutar EU projekta Risk Change


prijava: 22.08.2017.

MMSU / Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci objavljuje javni natječaj za sudjelovanje na putujućim rezidencijama, u sklopu projekta Risk Change. Rezidencije će se odvijati na 3 različite lokacije, od listopada 2017. do veljače 2019., a rok za prijavu na natječaj je 22. kolovoza 2017.

Projekt se bavi područjem suvremene interdisciplinarne kulture, umjetnosti i kreativnosti povezanih sa znanošću, te s ciljem izgradnje veza između migranata i lokalnog stanovništva unutar multikulturalnih europskih zajednica. Fokus projekta je dvostruk → usmjerava se na rizik na koji se migranti odlučuju te na promjenu koja je Europi potrebna kako bi prihvatila migrante u svoje države.
 
Tijekom trajanja projekta 9 međunarodnih projektnih partnera istražit će međupovezane teme koje se odnose na migracije u Europi, kroz samostalne i putujuće rezidencije, izložbe, istraživanja, simpozije, otvorene laboratorije, radionice, studijske posjete – međusobno povezane kroz inovativnu digitalnu platformu, a kako bi se osigurala komunikacija s europskom  javnošću.
 
Natječaj potiče prijedloge maksimalno dva umjetnika / stručnjaka, koji sadrže potencijal za suradnju  s migrantskim zajednicama, a koji će rezultirati stvaranjem novoga interdisciplinarnoga umjetničkog rada/ova. Prijedlozi bi se trebali baviti temom projekta Risk Change istražujući, kroz interdisciplinarne i međukulturne pristupe, društveno-političke pritiske uvjetovane kretanjem stanovništva, ili one pritiske koji uvjetuju migracije, azil i promjenu prebivališta. Odabrani umjetnici / stručnjaci razvijat će umjetnički rad/ove, uz asistenciju 3 produkcijska voditelja, tijekom 3 suradničke etape, od kojih će svaka trajati 10 dana na sljedećim lokacijama:
 
Marseille, Francuska: od 30. listopada do 8. studenoga 2017.
 
Partner na lokaciji: ZINC / Arts et Cultures Numériques
Odabrani umjetnici / stručnjaci imat će pristup ZINC-ovu medialab-u (za digitalna istraživanja i korištenje praktičnog prostora) i fablab-u (digitalni prostori proizvodnje), kao i svoj dostupnoj opremi, kao što su: računala s DTP softverom, kamera 360 °, maske za projekciju proširene stvarnosti, klasični do-it-yourself alat, kompjuterski upravljani strojevi (3D printer, 2D i laserski rezači, CNC strojevi), te audio i video oprema. Bit će osigurana tehnička/znanstvena podrška tijekom maksimalno 2 dana. Umjetnicima će, također, biti osiguran osobni radni prostor i smještaj tijekom cjelokupnog trajanja rezidencijalnog boravka.
 
Novi Sad, Srbija: 10 dana tijekom travnja ili svibnja 2018.
 
Partner na lokaciji: MSUV : МСУВ / Muzej savremene umetnosti Vojvodine
Muzej savremene umjetnosti Vojvodine osigurat će logističku i tehničku podršku. Muzej će, također, za korištenje osigurati svoju kino dvoranu koja može koristiti za prezentaciju radova, programe, panele. Isto tako, a ovisno o programu muzeja koji će se odvijati tijekom tijekom rezidencijalnog boravka, Muzej bi mogao osigurati vlastite prostore koji se mogu koristiti za jednodnevna događanja ili kraća razdoblja kreativnoga rada. Ovisno o programu, Muzej također može osigurati osnovnu tehničku opremu.
 
Budimpešta, Mađarska: 10 dana u veljači ili ožujku 2019.
 
Partner na lokaciji: ACAX /Agency for Contemporary Art Exchange
ACAX/Agencija za razmjenu suvremene umjetnosti je neovisna, nevladina inicijativa. ACAX nudi profesionalnu podršku za realizaciju umjetničkih ideja, odnosno omogućit će stručnjake i profesionalce za konzultacije te odgovarajuću podršku za rad u bilo kojem umjetničkom području – od zanatskih radionica do digitalnih, print i fotografskih studija. ACAX poziva umjetnike da podijele svoje umjetničke/projektne ideje prije samog rezidencijalnog boravka radi dogovora o praktičnim detaljima, te konzultacija o dostupnosti i uvjetima realizacije projekta tijekom boravka u Budimpešti.
 
Partneri na lokacijama, kao su-organizatori rezidencija, organizirat će mjesto za rad i infrastrukturnu pomoć, poput suradnika, opreme te omogućavanja suradnje s lokalnim migrantskim zajednicama.
 
Prijave na natječaj ocijenit će kustoski odbor partnerskih organizacija, a rezultati će biti objavljeni na službenim stranicama partnera do 15. rujna. Na preporuke međunarodnog odbora, MMSU će odlučiti o završnom odabiru umjetničkih radova. Za odabrani prijedlog bit će osigurani smještaj, putni troškovi i dnevnice, te umjetnički honorar u visini od 2.500 €. Sve troškove pokriva MMSU. Autorski honorar bit će podijeljen u dva dijela, odnosno isplaćen pri posjetu Novom Sadu i Budimpešti. Nisu predviđeni dodatni materijalni troškovi
 
Kao prijavu na natječaj potrebno je poslati prijedlog rada (istraživačkog projekta ili projekta u trenutnoj produkciji) isključivo email-om, na sljedeću adresu: touring.residency@gmail.com.
 
Prijava mora sadržavati:
 
osobne informacije: ime, prezime, datum rođenja, adresu, telefon, e-mail
profesionalni životopis s pregledom prethodnih radova/projekata/referenci
opis predloženog rada s pismom motivacije (maksimalno jedna kartica teksta)
odgovarajuću dokumentaciju (skicu, fotografije, video, itd.) koja će omogućiti uvid u predloženi rad
tehničke zahtjeve potrebne za produkciju rada/ova.
 
Nepotpune prijave i prijave koje ne ispunjavaju navedene uvjete neće se razmatrati.
 
Projekt Risk Change sufinanciran je programom Europske unije, Kreativna Europa.

(R.P.B., 26.06.2017)