Preskočite na glavni sadržaj

Korčula između dva svjetska rata

Gradski muzej Korčula otvorio je u crkvi Gospojinoj izložbu fotografija „Korčula između dva svjetska rata” iz zbirke Etnografskog muzeja u Beogradu.
vrijeme: 18.08.2019.
mjesto: Korčula
Uz izložene fotografije i katalog, brojni su posjetitelji u večernjim satima pratili projekciju fotografija na Trg sv. Marka u Korčuli.

Na fotografijama su prikazani grad i otok Korčula, te Mljet i Pelješac snimani tridesetih godina 20. stoljeća, navela je autorica izložbe Vesna Bižić Omčikus, viša kustosica u Etnografskom muzeju u Beogradu

Na izložbi je izražena nada kako će aktualna izložba potaknuti predstavljanje ostalih fotografija s prizorima iz Hrvatske, naročito Dalmacije, u fundusu Etnografskog muzeja u Beogradu. Zbirka broji 4120 negativa, a otok Korčula predstavlja zasebnu cjelinu u toj zbirci. Na snimkama Korčule zabilježena su mjesta po kojima su taj grad i otok i danas prepoznatljivi. Dosta se toga i promijenilo; nešto je nestalo, ali i nastalo. Mnogi gosti i putnici su prolazili, zadržavali se, a i ostajali jer ljepota Korčule je nepromjenljiva i vječna, kaže Vesna Bižić Omčikus.

Na kvalitetnim, fino i nenametljivo režiranim kadrovima, posebno onima s djecom u svakodnevnoj odjeći i školskim odorama, ljudima koji obavljaju dnevne poslove ili prvim turistima možemo naslutiti mirniji i pomalo idiličan život naših predaka od kojih smo baštinili ovaj jedinstveno lijep otok, ali i obavezu da ga znamo očuvati za naše potomke, poruka je kustosice korčulanskog Gradskog muzeja Sani Sardelić.

Financijskom potporom Grada Korčule izložbu je otvorio gradonačelnik Andrija Fabris. (Hina)