natječaj

Poziv umjetnicima u sklopu projekta 3D ART platforma


prijava: 15.08.2017.

Tigar teatar poziva umjetnice i umjetnike da im se pridruže ukoliko su zainteresirani za učenje, eksperimentiranje i suradnju na temu suvremene interpretacije prirodne i kulturne baštine uz pomoć 3D tehnologija. Prijave se primaju do 15. kolovoza 2017.

3D ART platforma zamišljena je kao prostor povezivanja 3D tehnologija, umjetnika i tržišta. Novim 3D tehnologijama bavimo se duži niz godina kroz različite projekte, ovladali smo određenim znanjima, u suradnji s našim partnerima posjedujemo vrhunsku opremu i sada pokrećemo platformu za rad, suradnju, eksperimentiranje i stvaranje namijenjenu širem broju umjetnika koji su zainteresirani za ovaj vid izražavanja. Krug umjetnika koji namjeravamo okupiti želimo usmjeriti prema kreativnim industrijama, industriji 3D tehnologija i realnom sektoru. Znanja i vještine umjetnika želimo učiniti potrebnijim i konkurentnijim, a senzibilnost i estetiku jedinstvenim i neizostavnim elementima u upotrebi visoko-suvremenih tehnologija. Osnovna tema kojom ćemo se baviti je interpretacija naše prirodne i kulturne baštine. Želimo kreirati i proizvesti 3D isprintane art predmete uporabne i estetske vrijednosti koji će izazivati emocije, sjećanja, provokacije te osvještavati. Predmete s kojima će se širi broj ljudi moći poistovjetiti jer nose u sebi snažne arhetipske, kulturološke i univerzalne ljudske poruke. Kreirane proizvode želimo plasirati na domaće i međunarodna tržišta na više off-line i on-line načina. Našu baštinu želimo predstaviti međunarodnoj publici na suvremen, kreativan i tehnološki napredan način koristeći potencijal umjetničke kreacije i napredna tehnološka znanja.

Osim toga ovaj projekt je zamišljen kao način za upoznavanje šire publike sa pomalo zaboravljenim artefaktima iz područja naše kulturne baštine kao i osvještavanje problema ugroženosti pojedinih biljnih i životinjskih vrsta. O svakom predmetu ili biću koje ćemo koristiti kao motiv, želimo ispričati priču o suvremenoj umjetnosti i kulturnom nasljeđu kroz koju bi potakli interes i svijest o važnosti očuvanja.

Projekt ćemo realizirati kroz tri ključne faze:
- Faza I. Istraživanje i razvoj u kojoj ćemo okupiti umjetnike zainteresirane za 3D tehnologije te stvoriti prostor i uvjete za učenje, razmjenu znanja, eksperimentiranje i rad kroz nabavku opreme, organizaciju edukacija te pružanju mentorske, tehničke i logističke podrške
- Faza II. Proizvodnja slijedi nakon faze istraživanja u kojoj ćemo odabrati određene ograničene serije predmeta, testirati napravljene prototipove i finalizirati ih u gotove proizvode
- Faza III. Plasman i distribucija uključuje formiranje cijena, uspostavljanje off i on-line kanala prodaje, izradu marketinške strategije te organizaciju distribucije
 
Projekt će se izvoditi u partnerstvu sa tvrtkama IZIT i Together. Naše partnerstvo povezuje umjetnost, tehnologiju i psihologiju. IZIT d.o.o. je tvrtka koja je svojim dugogodišnjim angažmanom na  tržištu postala referentni centar za uvođenje i primjenu tehnologije 3D printanja, tj. direktne digitalne proizvodnje. Together d.o.o. se bavi psihološkom djelatnošću te svoju ekspertizu gradi na razumijevanju ljudske psihe i ponašanja individua, grupa pa tako i potrošača. 

3D art platforma se oslanja na razne strategije suradnje, početna je partnerstvo između umjetnika i inženjera. Tijekom cijelog procesa umjetnici će imati mentorsku podršku od strane umjetničkog direktora projekta te tehničku podršku inženjera.

Kao rezultat ovog projekta očekujemo oformljenu 3D ART platformu za učenje i rad zainteresiranih kreativaca koja će obuhvatiti cjelokupan proces nastajanja umjetničkog proizvoda – od kreacije do prodaje krajnjem korisniku. Naša platforma omogućit će afirmaciju umjetnika koji će plasirati svoj rad na tržište kroz više ograničenih serija 3D isprintanih art proizvoda no želimo je pozicionirati dugoročno - kao centralno mjesto znanja, kreacije, razmjene i eksperimentiranja u području 3D umjetnosti.

Ukoliko vas je naš projekt zainteresirao, pošaljite nam svoju prijava u kojoj ćete nam se predstaviti i koja uključuje:
 
1. neke vaše radove (vizualni i tekstualni materijal u .pdf formatu) za koje smatrate da iskazuju vaš interes za spomenute teme i tehnologiju
2. vašu umjetničku biografiju i osnovne podatke (adresa, mail i tel.)
 
Ukoliko imate pitanja, slobodno nas kontaktirajte na 0989703845 ili na 0989840744
 
Prijave se šalju na e-mail adresu 3dart.platforma@gmail.com do 15. kolovoza 2017.
 

(R.P.B., 30.06.2017)