Preskočite na glavni sadržaj

Varaždinsko-pulska operna koprodukcija otvorila londonski Opera in the City festival

Opera "Caccia lontana" u režiji Ozrena Prohića, koprodukcija Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Varaždin i Istarskog narodnog kazališta (INK) Pula, svečano je u Londonu otvorila operni festival Opera in the City 2019., posvećen inovativnim produkcijama u polju klasične glazbe.
vrijeme: 22.08.2019.
mjesto: London
url: https://www.opera-in-the-city.com/

Riječ je o prvom nastupu jednog hrvatskog kazališta na prestižnom londonskom festivalu, a prisustvovao mu je i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok sa zamjenicima, Zlatanom Avarom i Sandrom Malenica, priopćeno je iz ureda gradonačelnika Grada Varaždina.

Opera "Caccia lontana" (Daleki lov) studentski je diplomski rad pulskog skladatelja Antonia Smareglie, napisan pod mentorstvom maestra Franca Faccia u Milanu, praizveden na milanskom Konzervatoriju (Sala del Consevatorio di Milano), 10. kolovoza 1875. U koprodukciji HNK-a Varaždin i INK Gradskog kazališta Pula premijerno je postavljena u studenome 2018. u režiji Ozrena Prohića, te u izvedbi sopranistice Jelene Štefanić, mezzosopranistice Sofije Cingula i uz klavirsku pratnju dirigenta Stjepana Vugera,

Nakon pulskih i varaždinskih premijera i izvedbi, opera je prošla međunarodnu selekciju londonskog festivala Opera in the City 2019., te je izabrana za samo otvaranje festivala u utorak u Bridewall Theateru u Londonu.

"Izvrsne kritike i osvrti na dosadašnje izvedbe 'Caccie lontane' ovom su selekcijom te pozivom za sudjelovanje na festivalu na najbolji način opravdani a brojčano mali, ali u umjetničkome smislu snažan ansambl, dobio je nesvakidašnju priliku za promociju hrvatske kulturne baštine u širem europskom kontekstu. Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu dokazuju kako je moguće producirati vrhunske operne predstave i izvan mainstreama velikih nacionalnih opernih kuća", ističe se u priopćenju.

U godini u kojoj se obilježavaju i 165. obljetnica rođenja i 90. obljetnica smrti skladatelja Antonia Smareglie, koprodukcijska izvedba njegove diplomske opere "Caccia lontana" nije samo dala nužan obol zaslužnom hrvatsko-istarskome umjetniku već se i pokazala vizionarskom u promišljanju opernih uprizorenja u kontekstu modernih svjetskih kazališnih stremljenja, dodaje se.

Opera in the City Festival jedan je od poznatijih svjetskih festivala na kojemu se ostvaruju suvremeni koncepti i promišljanja operne scene. Ove godine održava se od od 20. do 22. kolovoza.

Gostovanje opere "Caccia lontana" u Velikoj Britaniji ostvareno je uz potporu Ministarstva kulture RH, Grada Varaždina, Varaždinske županije, Grada Pule i Istarske županije. Opera se izvodi  u kombinaciji s dokumentarnim filmom autora Dražena Krešića i Julie Klier za produkciju Droolia UFO. (Hina)