Preskočite na glavni sadržaj

'Zbirka Striegl u gostima: Muzej Brodskog Posavlja'

Gradska galerija Striegl predstavlja izložbeni projekt pod nazivom ‘Zbirka Striegl u gostima' koji je pokrenut u godini obiježavanja 100. obljetnice rođenja jednog od posljednjih klasika hrvatske likovne umjetnosti, Slave Striegla, rođenog u Sisku. Izložba se otvara u četvrtak, 5. rujna, u 19 sati, u Izložbenoj dvorani Muzeja Brodskog Posavlja, Slavonski Brod.
vrijeme: 05.09.2019. 19 h
mjesto: Slavonski Brod; Izložbena dvorana Muzeja, Starčevićeva 40
url: http://www.muzejbp.hr/

Obzirom da je u tijeku uređenje i adaptacija rodne kuće Slave Striegla u Sisku u kojoj će biti prezentirana Zbirka Striegl kao i opus i život Slave Striegla u cijelosti, cilj je ovog putujućeg projekta da djela do svog stalnog smještaja u obliku stalnog postava u budućem meorijalnom muzejskom prostoru, s varijacijama budu prezentirani hrvatskoj javnosti.

 

Ovim povodom, radovi iz ovog malo poznatog i samozatajnog opusa Slave Striegla, kojeg mnogi smatraju jednim od najznačajnijih hrvatskih akvarelista i animalista druge polovice 20. stoljeća, stižu u Muzej Brodskog Posavlja. Izložba će predstaviti specifičan izbor radova iz Zbirke Striegl koji će ukazati na pojedine segmente Strieglovog opusa koji su nastali u periodu 1950. do 2000. godine. Zaljubljen u svoj grad i krajolik, Striegl se bezbroj puta vraćao sisačkom mostu, lučkoj dizalici i posavskom pejzažu, tražeći u njima novi smisao, novu ljepotu: ''to su voda i zemlja, uvijek isti, ali i uvijek drugačiji..uvijek se isprepliću, pretaču, zamjenjuju..''. Strieglov život jest slikarstvo, a tisuće naslikanih djela su dostojan trag koji obavezuje.

 

Slavo (Slavoljub) Striegl rodio se 1919. godine u Sisku. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasama Krste Hegedušića, Marina Tartaglije, Vladimira Becića i Zlatka Šulentića. Nakon diplome u klasi profesora Šulentića 1944. godine, vraća se u Sisak koji postaje njegova umjetnička okosnica i imperativ kroz čitavo vrijeme stvaranja. Od godine 1948. u sisačkoj Gimnaziji predavao je likovni odgoj sve do odlaska u mirovinu godine 1974., kada se potpuno posvećuje slikarstvu. Gradu Sisku poklanja svojih 319 radova 2003. godine, što je rezultiralo osnivanjem Gradske galerije Striegl.