Preskočite na glavni sadržaj

Strašne žene sve u 16!: Zašto se sjećamo Nade Dimić?

Prostor rodne i medijske kulture K-zona, pod platformom Fierce Women, u petak, 6. rujna, u društveno kulturnom centru Šesnaestica (Ozaljska 16/II) organizira predavanje posvećeno sjećanju na antifašistkinju i feminističku heroinu Nadu Dimić, na 96. obljetnicu njenog rođenja. Predavanje će održati Maja Flajsig s početkom u 18 sati.
vrijeme: 06.09.2019. 18 h
mjesto: Zagreb; DKC Šesnaestica, Ozaljska 16/II
url: https://www.facebook.com/16ica/?fref=profile_friend_list&hc_location=profile_browser
Autorica ovog predavanja Maja Flajsig studentica je diplomskog studija povijesti umjetnosti i etnologije i kulturne antropologije pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Djeluje kao nezavisna kustosica u Hrvatskoj i inozemstvu. Suosnivačica je hrvatskog ogranka udruge Vizantrop – udruge vizualnih antropologa, te je aktivna članica udruge 4 grada Dragodid koja se bavi očuvanjem suhozidne baštine, kao i udruge ZipArh - centra za znanstveno-istraživački rad i popularizaciju arheologije. Djeluje unutar anarho-kolektiva Hrana, a ne oružje i piše za portale Kulturpunkt i Suvremena hrvatska fotografija. Istraživačka nastojanja koja čine polje njenih interesa su interdisciplinarni pristupi suvremenim umjetničkim fenomenima kroz vizualnu antropologiju koji se ponajviše tiču participativnog djelovanja u zajednici i umjetnosti u javnom prostoru.
 
Poseban dodatak ovom događaju u sklopu programa Strašne žene sve u 16! je kreativni tandem nadin.artikal, iza kojeg stoji borba za radnička prava, jednakost, pravo na izbor, ekološku održivost i osvještavanje kolektivne odgovornosti. U ime Nade Dimić, antifašističke heroine NOB-a i simbola radništva koje je utjelovljavala istoimena tvornica tekstila u Zagrebu, umjetnice Šareni i Тиха nabavljaju robu iz druge ruke te procesom sitotiska stavljaju poruke na reciklirani tekstil. Na događaju će se naći prišivci i reciklirana odjeća koji su second hand unikatni proizvod, čuvaju okoliš te šire poruku o ženskoj, LGBTIQ+ i radničkoj emancipaciji.
 
Događaj 'Strašne žene sve u 16: Zašto se sjećamo Nade Dimić?' se organizira u sklopu projekta 'Strašne žene' kojeg financijski podupire Ministarstvo kulture i Ured za kulturu Grada Zagreba. Društveno kulturni centar 'Šesnaestica' korisnica je institucionalne potpore Zaklade Kultura Nova.