Preskočite na glavni sadržaj

Otvorenje izložbe 'Shvatiti sebe'

Otvorenje izložbe portreta iz zbirke Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka ''Shvatiti sebe' otvara se u Galeriji Pik u Rabu u petak, 6. rujna, u 21 sat. Izložba ostaje otvorena do 26. rujna 2019.
vrijeme: 06.09.2019.
mjesto: Zadar
url: http://www.donat-festival.com/
 

Izložba 'Shvatiti sebe' prikazuje izbor radova iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti na temu portreta i autoportreta nastalih u vremenskom razmaku od jednog stoljeća. Što očekujemo od slike koja predstavlja portret? Odgovor na ovo složeno pitanje najvećim je dijelom uvjetovan vremenom i društvenim kontekstom u kojemu je rad nastao. Prikaz ljudskog lika, a time i onaj u kojemu se, više ili manje, mogu prepoznati obilježja portreta, u likovnoj se umjetnosti javlja vrlo rano, proteže se kroz različita povijesna i stilska razdoblja, aktualan je u suvremenoj umjetničkoj praksi pa ga možemo okarakterizirati kao jednu od najperzistentnijih likovnih tema. Glorificiranje ili idealiziranje portretiranog, njegovo kritiziranje ili karikiranje, naglašavanje emocionalnog stanja, težnja ka što većoj sličnosti i prepoznatljivosti predloška ili rješavanje likovnih formalnih pitanja tek su neki od aspekata koji se tematiziraju portretom. Suvremeni portret uvodi i nova gledišta kojima se problematiziraju i preispituju složenija socijalna i egzistencijalna pitanja, pitanje identiteta, položaj umjetnika i sustav umjetničkog vrednovanja te drugi oblici analitičkog sagledavanja današnjega društva.

 

Izložbeni su radovi sljedećih autora: Vladmir Becić, Ivo Kalina, Ivan Kožarić, Branko Ružić, Frédéric Léglise, Zoran Pavelić, Zlatko Kutnjak, Nives Kavurić Kurtović, Frano Šimunović

Vilma Bartolić