Preskočite na glavni sadržaj

Kazalište Komedija gostuje na Međunarodnom festivalu komedije 'Gola mesečina' u Skoplju

Zagrebačko Gradsko kazalište Komedija gostovat će u nedjelju, 8. rujna, na Međunarodnom festivalu komedije 'Gola mesečina' u Skoplju, s komedijom Johna Buchana i Alfreda Hitchocka '39 stepenica' u režiji Marka Jurage.
vrijeme: 08.09.2019.
mjesto: Republika Sjeverna Makedonija; Skoplje
url: http://www.komedija.hr
Festival 'Gola mesečina' nastao je u organizaciji Teatra Komedija iz Skoplja, a ove se godine održava od 2. do 9. rujna. Kako se ističe u najavi, prvo Komedijino gostovanje na tom festivalu nastavak je suradnje dvaju kazališta "Komedija", zagrebačkog i skopskog, započetog gostovanjem makedonskog teatra u Zagrebu u studenome 2018. s predstavom Raffyja Sharta "Moja žena se zove Boris".


Predstava "39 stepenica", čija je premijera bila 12. listopada 2018. na Komedijinoj drugoj sceni u Jazz&Cabaret klubu Kontesa, urnebesna je triler komedija temeljena na istoimenu filmu Alfreda Hitchcocka iz 1935. Hitchcockov film postigao je veliki uspjeh i postao kultni triler noir-filma. Godine 2005. Patrick Barlow adaptirao je filmski scenarij za samo četiri glumca, te je time klasični detektivski triler pretvorio u dinamičnu krimi - komediju.


Predstava je postigla izuzetan uspjeh na West Endu i Broadwayju u svim podjelama koje su je do sada igrale. Izuzetna dinamika igre i humor, koji podsjeća na Monty Python, osigurale su izuzetan život ove komedije neovisno od kultnog Hitchcockova trilera.


Sredovječni Richard Hannay nakon dužeg boravka u Kanadi vraća se u London i "dozlaboga se engleski dosađuje". U pokušaju da se zabavi posjeti londonski Palladium gdje se tijekom točke "nezaboravljivog" gospodina Memoryja upoznaje s prelijepom i opasnom špijunkom Annabelom Schmit. Njih dvoje ubrzo završe u Richardovu stanu, no umjesto romanse dogodi se ubojstvo koje će Richardov inače dokoni život pretvoriti u špijunski triler...


Kuriozitet predstave je to što samo jedan glumac tumači "samo" jedan lik – "junaka" Richarda Hannayja (Goran Malus), dok jedina glumica u predstavi Jasna Palić Picukarić tumači tri "heroine", a Saša Buneta i Davor Svedružić tumači su gotovo 30 različitih likova.


Uz redatelja Juragu, autorski tim još čine scenograf Tomislav Ruszkowski, kostimografkinja Elvira Ulip, oblikovatelj svjetla Anđelko Kos, autor projekcija Dalibor Talajić i autorica glazbe Anita Andreis. (Hina)