Preskočite na glavni sadržaj

Filmske večeri u 'Močvari': Doviđenja, ljeto / In memoriam Krunoslav Heidler

U spomen na ovog ljeta preminulog Krunoslava Heidlera, dobrog duha nezavisne filmske scene šezdesetih i sedamdesetih, u Močvari će 9. rujna biti predstavljena dva nova osebujna filmska putovanja u jednom od kojih je ostvario svoju prvu i posljednju veliku ulogu.
vrijeme: 09.09.2019.
mjesto: Zagreb; Klub Močvara, Trnjanski nasip bb
url: https://www.facebook.com/mochvara/
Gosti: Damir Čučić (Zagreb), Damir Radić (Zagreb)

Moderira: Višnja Vukašinović (Split/Zagreb)

 

Njemu u čast u vrijeme poetičnog babljeg ljeta Filmske večeri u Močvari prikazuju dva niskobudžetna dugometražna filma ljetnog predznaka - Ljetnikovac (2018) Damira Čučića i Posljednje dane ljeta (2019) Damira Radića.

 

Obojica autora odvažno eksperimentiraju s filmskim jezikom ne bi li igrano filmsku formu odveli s one strane očekivanog i sigurnog, a i međusobno surađuju: Radić je Čučiću glumac, a Čučić Radiću montažer. U Ljetnikovcu slijepi snimatelj dokumentarnih radiodrama poziva protagoniste svojih radova da mu se pridruže u hotelu na osami gdje se kroz intimne razgovore upuštaju u putovanje  kroz vlastita traumatična djetinjstva. Neku od verzija sebe u filmu igraju Vojin Perić, Marina Redžepović, Damir Radić i sam Krunoslav Heidler.

 

Posljednji dani ljeta pak donose priču o kraju jedne ljubavi. Tanja i Antonija došle su tog kasnog ljeta do kraja svog ljubavnog puta na malom imanju pokraj mora, i upravo tad u njihove živote ulazi Ivan, usamljenik u potrazi za smislom kao erosom. Oba filma zagledaju u vrijeme koje se ne može vratiti, a koje se nameće stvarnijim od onog sadašnjeg koje je u izgleda u njegovoj vlasti.

 

S dvojicom Damira razgovarat ćemo o filmskim fiksacijama vremena kao i potencijalu filmske snimke da prošlost preobrazi u permanentnu sadašnjost te o uspomenama što ih vežu uz neponovljivog Krunoslava Heidlera.  A najviše će biti riječi o posljednjim danima ljeta i kako ih vratiti. Barem na čas.

 

Raspored:

19:30 vrata

20:00 projekcija filma Ljetnikovac

21:15 razgovor

22:00 projekcija filma Posljednji dani ljeta

 

Upad: besplatan.

 

Program su sufinancirali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni centar.