Preskočite na glavni sadržaj

U subotu počinju 24. Dani hrvatskog filma 'Ivo Gregurević'

U Orašju u subotu počinje 24. filmski festival Dani hrvatskog filma koji ove godine nosi ime svog utemeljitelja Ive Gregurevića, velikana hrvatskog filma koji je preminuo početkom ove godine.
vrijeme: 07.09.2019.
mjesto: Bosna i Hercegovina; Orašje
url: https://www.facebook.com/DaniHrvatskogFilmaOrasje/
Festival se svečano otvara u 20 sati u Sportskoj dvorani u Orašju, prije toga na groblju Karaula u Donjoj Mahali, posljednjem Gregurevićevom počivalištu, položit će se vijenci na njegov grob, a u novom parku u Orašju otkrit će se njegova bista.

 

Festival, koji traje od 7. do 14. rujna, otvara film "Dopunska nastava" redatelja Ivana Gorana Viteza, idućih dana na njegovu su programu filmovi "Sam samcat" Bobe Jelčića, "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" redatelja Predraga Ličine, "Sin" (BiH) Ines Tanović, potom "F20" Arsena Antuna Ostojića, "Aleksi" redateljice Barbare Vekarić, "Lada Kamenski" Sare Hribar i Marka Šantića te "Mali" Antuna Nuića.

 

U dječjem programu prikazat će se tri filma: "Moj dida je pao s Marsa" redatelja Dražena Žarkovića i Marka Škopa, "Magareće godine" Nenada Dizdarevića i klasik "Družba sinjeg galeba" Branka Bauera.

 

Ulaz na sve projekcije je besplatan!

 

Dani hrvatskog filma u Orašju se održavaju od 1995. godine, idejni im je začetnik Ivo Gregurević, jedan od najvećih hrvatskih glumaca rođen u Donjoj Mahali pokraj Orašja. Gregurević je snimio više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-tak kazališnih predstava, a pokretanjem festivala u Orašju odužio se kraju iz kojeg je potekao. U proteklih gotovo četvrt stoljeća ta je manifestacija prerasla u jednu od najvećih kulturnih manifestacija Županijske Posavine pa i regije.

 

Festival nema natjecateljski karakter, a na njemu se dodjeljuje Zlatni dukat, nagrada za doprinos razvoju hrvatskog filma.

 

Visoki pokrovitelji 24. Dana hrvatskog filma Ivo Gregurević su hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović. (Hina)