Preskočite na glavni sadržaj

Nova kazališna sezona Gradskog kazalište lutaka Split

U sezoni 2019./2020. Gradsko kazalište lutaka izvest će 4 premijerna naslova (od kojih je jedan u koprodukciji s kazalištem PlayDrama), 7 repriznih naslova, organizirat će 13. Festival Mali Marulić, ciklus koncerata JazZima, a na kraju sezone i 7. Ljetno kazalište za djecu.
vrijeme: 05.09.2019.
mjesto: Split
url: https://gkl-split.hr/
 

Dar umirovljenicima na početku sezone


Sezonu započinjemo izvedbom predstave „Mali rakun“, 14. 9. u 11 sati, koja će biti besplatna za umirovljenike (uz rezervaciju i predočenje umirovljeničke iskaznice). Pozivamo djecu da povedu djedove i bake u svoje kazalište, na izvedbu nagrađivane lutkarske predstave.


Premijerni naslovi


„Lažeš, Melita“ prva je ovogodišnja premijera na velikoj sceni. Prema kultnom romanu Ivana Kušana dramatizaciju potpisuje Ivana Vuković, a redatelj je Ivan Plazibat. Iako je od prvog izdanja prošlo više od 50 godina, roman „Lažeš, Melita“ još je uvijek svjež, suvremen i uvjerljiv, blizak svakoj novoj generaciji. Starije generacije dobro poznaju Melitu, djevojčicu koja neprestano nadograđuje i preoblikuje događaje koji su se stvarno zbili i izmišlja nove, izluđujući time roditelje, brata i prijatelje. Našu, splitsku Melitu, kao i Šilju, Vericu, Nenada i ostale likove iz romana, djeca će upoznati 3. listopada kada je zakazana premijera.


Na samom kraju studenoga, prema novom tekstu i u režiji Ane Prolić premijerno će biti izvedena predstava „Katin tajni začin“. Predstava inspirirana mnogim junakinjama i junacima svjetske književnosti za djecu koji su, suočeni sa životnim izazovima pokazali iznimnu odvažnost, poduzetnost, nesebičnost i veliko srce. Takvom će se pokazati i šestogodišnja Kate koja, od kada su joj roditelji u potrazi za poslom i svjetlijim životom za svoju obitelj otišli u daleki svijet, živi sa svojom bakom.


U koprodukciji s kazalištem PlayDrama, ove će sezone u kazalištu igrati i najslavniji naslov svjetske dramske literature - „Hamlet“ Williama Shakespearea, u režiji Elvisa Bošnjaka i izvedbi djece i mladih, polaznika dramskog studija kazališta PlayDrama. Postavljanje „Hamleta“ s mladima i za mlade potraga je za odgovorom na pitanje „Što Hamlet danas može dati mladima i što oni mogu dati Hamletu?“. Premijera i izvedbe planirane su u veljači 2020.


Ovosezonski premijerni program završava bajkom Hansa Christiana Andersena „Palčica“. „Palčicu“ je za lutkarsku scenu adaptirao glumac GKL-a Branimir Rakić koji će potpisati i režiju. To će biti njegova druga režija u matičnom kazalištu, nakon predstave „Paško u knjižnici“, koja je od premijere 2015. izvedena 170 puta i još uvijek igra.


Posljednja premijera u sezoni 2019./2020. bit će izvedena 6.ožujka 2020.


Za najmlađe će se obnoviti još jedan klasični naslov – „Pepeljugu“, prema bajci braće Grimm, koju je 2000. režirala bugarska lutkarica Jenny Pashova. Već početkom rujna izvedbom „Pepeljuge“ u splitskim vrtićima našoj najmlađoj i najslađoj publici pokušat ćemo uljepšati dane prilagodbe na vrtić i upoznati ih s kazalištem. U obnovljenoj verziji Pepeljugu, kao i sve ostale likove, igrat će mlada glumica Petra Kovačić, dok će se u alternaciji izmjenjivati Milena Blažanović i Milana Buzolić-Vučica koje su obilježile ovu predstavu u proteklih 20 godina igranja.


Ostale manifestacije


Uobičajeno, u travnju će GKL Split organizirati Festival hrvatske drame za djecu „Mali Marulić“ i prikazati najbolje prošlogodišnje predstave hrvatskih autora, klasika i naših suvremenika, u izboru Gorana Golovka, selektora 13. izdanja festivala.


Kontinuitet nastavlja i ciklus jazz koncerata JazZima!, a u koncertima vrhunskih jazz glazbenika publika će moći uživati tijekom svih zimskih mjeseci, od kraja prosinca do početka ožujka.


I ovu ćemo sezonu, početkom srpnja, završiti revijom Ljetno kazalište za djecu, u sklopu koje će domaća publika, ali i splitski gosti moći vidjeti najgledanije naslove GKL-a i pokoji gostujući.


Cijena ulaznica za predstave GKL-a i dalje ostaje nepromijenjena: 25,00 kuna za slobodnu prodaju te 20,00 kuna za organizirane posjete.