Preskočite na glavni sadržaj

'Carmina Burana' u Varaždinu i Mariboru

Zborovi i simfonijski orkestri varaždinske glazbene škole i mariborskog konzervatorija u subotu, 14. rujna u Varaždinu će izvesti kantatu Carla Orffa 'Carmina Burana', a dva dana poslije, 16. rujna i u Mariboru, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u Varaždinu.
vrijeme: 14.09.2019.
mjesto: Varaždin/ Maribor
Osim zborova i simfonijskih orkestara Glazbene škole u Varaždinu i Konzervatorija za glazbu i balet Maribor, u izvedbi ovoga poznatoga djela sudjelovat će i varaždinski mješoviti pjevački zbor Chorus Angelicus te solisti - sopranistica Ivana Lazar, bariton Armando Puklavec i tenor Danilo Kostevšek.
Varaždinskom izvedbom na otvorenom, kod Gradske sportske dvorane na Dravi, za koju je ulaz besplatan, ravnat će Dada Ruža, a mariborskom, u Slovenskom narodnom gledališču Slavko Magić.

U zahtjevnu produkciju s više od 300 izvođača uključeni su i Koncertni ured Varaždin, Grad Varaždin i Varaždinska županija te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić podsjetio je da su prošle godine na središnjem varaždinskom gradskom trgu s kolegama iz Glazbene škole u njemačkom Ravensburgu izveli Genesis suitu engleskog skladatelja Tolge Kashifa, a ove nastavljaju s projektom na otvorenom s kolegama iz Slovenije.

"Mislim da Glazbena škola u Varaždinu nikad nije pripremila veći projekt. Uzevši u obzir kompleksnost ovog glazbenog djela i najizvođenijih komada moderne, a opet klasične glazbe, uzimajući u obzir da je za izvedbu potrebno više 300 muzičara, onda se sam po sebi nameće zaključak da je ovo projekt s kojim se mi do sada još nismo susreli", rekao je Matačić.

Dodao je da je najvažnija pozitivna atmosfera koja se osjeća među učenicima varaždinske i mariborske škole na pripremi "Carmine Burane", što je potvrdila i direktorica Konzervatorija za glazbu i balet u Mariboru Helena Meško.

"I Slovenija i Hrvatska su dosta male zemlje i jako je važno da se spojimo jer konkurencija je velika kad glazbenici idu u druge zemlje. Malo je umjetničkih kuća na ovim prostorima koje bi se usudile postaviti tako veliku produkciju", rekla je Meško na konferenciji za novinare.

U Varaždinu će izvedba biti na obali rijeke Drave, pokraj sportske dvorane, a partneri su projekt nazvali "Drava nas spaja". Gradonačelnik Ivan Čehok rekao je da je ovo prva izvedba "Carmine Burane" u Varaždinu uopće te istaknuo da je trend u velikim europskim gradovima izvedbe glazbeno-scenskih djela na otvorenom, a u Varaždinu će to biti prostor uz rijeku koja povezuje dva grada.

"Kaže se obično da se one sredine koje uspiju izvesti Bachove pasije ili 'Carminu Buranu' mogu svrstati u sam vrh glazbene kulture jer je riječ o jednom dijelu koje je teško izvesti, koje zahtjeva visoku produkciju koje nudi pravi spektakl", rekao je Čehok te pozvao sugrađane 14. rujna na Dravu.
Varaždinski župan Radimir Čačić dodao je da i ovaj projekt pokazuje ispravnost namjere da se srednja Glazbena škola u Varaždinu podigne na razinu konzervatorija.

"Kadrovske pretpostavke, kvalitetu ljudi definitivno već sad imamo, imamo i nešto hardvera – kvalitetan dom, ali morat ćemo još puno toga uložiti. To su specifične učionice, to je skup sport, a mi ne želimo ostati samo na razini glazbe, želimo u to uključiti cijeli spektar drugih znanja, ples, kao što ima i Maribor – glazba i balet", najavio je župan Čačić. (Hina)