Preskočite na glavni sadržaj

Svjetska premijera 'Glasa' Ognjena Sviličića na festivalu u Busanu

Osim 'Glasa', novog dugometražnog igranog filma redatelja Ognjena Sviličića, na 24. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Busanu prikazat će se i hrvatska manjinska koprodukcija 'Sin' redateljice Ines Tanović. Festival se u tom južnokorejskom gradu održava od 3. do 12. listopada
vrijeme: 03.10.2019.
mjesto: Busan
url: http://www.biff.kr/eng/

'Jako mi je drago da će naš film Glas biti prikazan na najvećem azijskom festivalu. Meni osobno je jako bitno da film ima svjetsku premijeru na A festivalu jer to znači da će imati festivalski život. Isto mislim da je u ovom trenutku bitno i za hrvatski film da nastavi svoje prisustvo na velikim festivalima, kako bi se nastavio kontinuitet koji je par godina bio prekinut', izjavio je tim povodom redatelj Ognjen Sviličić, koji uz Marijanu Verhoef, potpisuje i scenarij.


Film je nastao u produkciji kuće Maxima film, uz koprodukciju s makedonskim Skopje film studijem i srpskom kućom Biberche productions. Producent je Damir Terešak, a koproducirali su ga Tomi Salkovski i Nikolina Vučetić Zečević.


Radnja Glasa fokusirana je na Gorana koji dolazi u katolički dom. To je dječak koji se odbija moliti bogu jer je bijesan na cijeli svijet. Što ga više prisiljavaju na molitvu i na pravila doma, on je sve buntovniji.


U filmu po prvi puta u glavnim ulogama glume Franko Jakovčević i Belma Košutić. U ostalim ulogama nastupaju Karla Brbić, Barbara Vicković, Igor Kovač, Goran Bogdan, Stipe Radoja, Josip Lukić i mnogi drugi. U autorskom timu je debitant direktor fotografije Marinko Marinkić. Za scenografiju je bila zadužena Ivana Škrabalo, za kostime Emilija Ivanovska Atanasovska, za zvuk Igor Perović i Ivan Kljajić, a za glazbu The Messengers, Tomislav Mihaljević i Marko Vojvodić.


Glas je sufinanciran sredstvima HRT-a, HAVC-a, Filmskog centra Srbije te Makedonske filmske agencije.


Dugometražni igrani film Sin svoju je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Riječ je o drugom igranom naslovu bosanskohercegovačke redateljice Ines Tanović, koprodukciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunjske, Slovenije i Crne Gore. Hrvatska koproducentica je Zdenka Gold iz Spiritus movensa, a priča je to o 17-godišnjem Alenu koji živi u Sarajevu, u građanskoj obitelji, s majkom, ocem i bratom. Njegov problem nisu samo društvo, okolina, droge… već i činjenica da je usvojen u obitelj koja je nakon njega dobila biološkog sina. Uloge u filmu ostvarili su Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Lidija Kordić, Lazar Dragojević, Kemal Rizvanovic, Enes Kozličić, Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Jernej Kogovšek, Izudin Bajrović, Admir Glamočak i mnogi drugi.


I Glas i Sin prikazat će se u programu naziva World cinema koji obuhvaća nove neazijske naslove renomiranih redatelja te filmske hitove s netom završenih festivala.


Međunarodni filmski festival u Busanu jedan je od najznačajnijih filmskih festivala u Aziji, osnovan 1996. godine, koji donosi nove trendove azijskih kinematografija. Sastoji se od desetak programskih sekcija, a prati ga i vrlo razvijeni industrijski segment te Asian Film Market, jedan od najvećih filmskih sajmova na Istočnoj hemisferi. Više o festivalu pronađite na njegovoj službenoj stranici.


Izvor: HAVC