novo izdanje

61. Ljetne priredbe


vrijeme: 10.07.2017. - 24.08.2017.
mjesto: Krk

Već 61 godinu grad Krk je domaćin Ljetnih priredbi, jednog od festivala s najdužom tradicijom na istočnojadranskoj obali koji se kvalitetnim kulturnim sadržajima i autentičnim lokacijama promakao u prepoznatljiv kulturno-turistički proizvod.

U ovogodišnji festival, između 10. srpnja i 24. kolovoza, za čiju se organizaciju iznova pobrinuo Centar za kulturu Grada Krka, unesen je zanimljiv spektar kvalitetnih glazbenih programa prilagođenih, koliko ambijentu, toliko i periodu u kojem se izvode. 

U petak, 14. srpnja, održat će se službena ceremonija otvorenja 61. Ljetnih priredbi te koncert Zagrebačkih solista kojima će se u izvedbi pridružiti saksofonist Nikola Fabijanić. Biti će to prigoda da se u zaista jedinstvenom ambijentu promovira njihov zajednički, nedavno objavljen nosač zvuka Anima Sospesa. Zagrebački solisti, kao renomirani kolektiv s dugogodišnjom tradicijom i međunarodnom karijerom, zajedno s Nikolom Fabijanićem, izvest će djela W. A. Mozarta, A. Piazzolle, C. Gardela i B. Papandopula, međutim posebnost krčkog koncerta ipak leži u kompoziciji D. Bobića, koja je pisana isključivo za ovu suradnju.

U nastavku glazbenog dijela programa, 20. srpnja, slijedi koncert Trija Osor, a 27. srpnja Gudačkog kvarteta Cadenza, koji će nas svojim virtuoznim izvedbama povesti na putovanja različitim stilskim epohama. Namjera je sinergijom glazbe i povijesne kulise kod publike stvoriti doživljaj Krka kao istinskog grada povijesti i kulture te je, ujedno, ovim koncertima uvesti u sam vrhunac sezone. A on će, 03. kolovoza, biti obilježen nastupom Gudačkog orkestra Ansambla Acoustic Project nastalog suradnjom skladatelja i kontrabasista Dubravka Palanovića, kao idejnog začetnika i voditelja, te violinista Marka Grazianija, kao koncertnog majstora. Već samom idejom, osim izvođenja standarnih skladbi iz repertoara gudačkih orkestara, ovaj kolektiv kreće u smjeru inovacije, kako programski, tako i izvođački, eksperimentirajući s različitim stilovima, te izvodeći potpuno nova djela hrvatskih i stranih autora. Upravo o tome svjedoči njihov repertoar koji uključuje skladbe W. A. Mozarta, D. Palanovića, I. Brkanovića, E. Griega i P. I. Čajkovskog. U nastavku festivala, 10. kolovoza, zajednički performans proslavljenog latvijskog čelista Maxima Beitena uz klavirsku pratnju Domagoja Guščića publici će sigurno priskrbiti nezaboravnu ljetnu noć uz izvedbe R. Schumanna, S. Rachmaninoffa, J. Brahmsa, G. Faure, P. Tchaikovskog, E. Granadosa, F. Schuberta, A. Piazzolle i E. Morriconea. Vokalni ansambl Antiphonus, u proširenom međunarodnom sastavu, 18. kolovoza, na scenu donose jedno od najizvođenijih djela C. Monteverdija Vespro della Beata Vergine (Vesperis in Festis Beata Mariae Vergine) iliti Večernju molitvu Blažene Djevice Marije, inače reprezentativan primjerak sakralne glazbe, koji stoji uz bok pozntaom Händelovom Mesiji ili Bachovoj Muci po Mateju. Ako postoji mjesto koje bi u svemu odgovaralo ovoj izvedbi onda je to Krčka katedrala, posvećena upravo Uznesenju Blažene Djevice Marije, tim više što je koncert predviđen kao dio proslave blagdana Velike Gospe. I za kraj glazbenog dijela 61. Ljetnih priredbi, 24. kolovza, ostaje predstavljanje dvojice virtuoza svjetskog glasa Danija Bošnjaka na oboi i Aleksandra Miloševa na violini, koji će sigurno zadiviti svojim izvedbama W. A. Mozarta, J. S. Bacha i S. Berdovića.

U dramski dio festivalskog programa uvršteno je sedam kazališnih predstava (za odrasle) čije je izvođenje uglavnom povjereno ansamblima naših najboljih nezavisnih kazališnih kuća (s time da izuzetak čine inozemna gostovanja) koji će se predstaviti svojom najrecentnijom produkcijom, tako da će posjetitelji tijekom ljeta imati prilike vidjeti dramu Pluća nastalu u (ko)produkciji Teatra Exit i Gradskog kazališta Sisak - 10. srpnja, komediju Muškarci.hr nastalu u (ko)produkciji Teatromana i Satiričkog kazališta Kerempuh - 17. srpnja, komediju Bračni (s)provod Aplauz Teatra - 24. srpnja, komediju I živjele su sretno... Scene Gorica - 07. kolovoza, te hit-komediju Đurologija, inače (anti)stand-up show Branka Đurića Đure - 21. kolovoza. Posebnu pozornost zaslužuju dva inozemna gostovanja, i to kazališnih ansambala iz Srbije te Bosne i Hercegovine, s time da će se YuGoArt, 31. srpnja, predstaviti hit-komedijom Kerovi, a AltTeatar, 14. kolovoza, (po drugi put u Krku) uspješnicom Dame biraju. Kao posebnost ovogodišnje manifestacije javljaju se i kazališni programi namijenjeni najmlađim posjetiteljima Ljetnih priredbi, točnije predstava Gospođica Neću Scene Gorica - 11. srpnja, te predstava Iglica realizirana u (ko)produkciji Male Scene i Trio Cirkus Teatra - 26. srpnja, a u koju, obzirom na njezin neverbalni karakter, mogu pratiti svi mališani bez obzira na govorno područje kojem pripadaju.

Raspored programaUskoro: