Preskočite na glavni sadržaj

U Krapini počeo Tjedan kajkavske kulture

Dječjim korzom i zabavno-glazbenim programom 'Kaj vu duši' u nedjelju je u Krapini počeo Tjedan kajkavske kulture kojeg je otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, naglasivši da ta kulturna manifestacija čuva nasljeđe toga grada ali i kajkavske kulture.
vrijeme: 08.09.2019.
mjesto: Novi Vinodolski
url: https://www.kajkavske-popevke.hr/
Tjedan kajkavske kulture  traje do iduće subote.

 

 "Ova manifestacija danas u očuvanju kajkavske kulture ima najznačajnije mjesto zahvaljujući onim koji je organiziraju, ali i svim građanima koji ju prate. Kao ministricu kulture me posebno veseli da tijekom svih ovih godina manifestacija stalno pronalazi nove izričaje, nove sudionike i pokreće nove sadržaje te privlači veliki broj publike", rekla je ministrica kulture Obuljen Koržinek. Zahvalila je svima koji su proteklih godina radili na organizaciji ove manifestacije.

 

Ovogodišnji program donosi veliki broj zabavnih, kulturnih, tradicijskih, sportskih i ostalih sadržaja, od kojih su najpoznatiji  Festival kajkavskih popevki te Zagorski gospodarski zbor čije je otvorenje u četvrtak, 12. rujna. Tog dana, u večernjim satima, održat će se 34. dječji festival „Mali kaj“.

Petak je rezerviran za retrospektivni koncert „Popevke za navek“ s 20 izvedbi, dok će se nova 21 skladba na kajkavskom čuti u subotu, 14. rujna, na „Večeri novih popevki“. Festivalska večer ponudit će neka već poznata lica ali i mlade autore.

 

Uz najpoznatije sadržaje održat će se i nekoliko noviteta. To su 'čoko krapinski oblizeki', novi gastro suvenir na temu Krapinskog festivala.

 

Posjetitelji će moći kupiti krapinski čokoladni CD-i i krapinska čokoladna srca s ambalažom koja je inspirirana festivalom. Tu je i „Žmah plac“ na kojem će se svi, koji stignu u Krapinu, moći počastiti tradicionalnim zagorskim jelima.

 

Od prošle godine u Krapini se, u sklopu Tjedna kajkavske kulture,održava i dio programa pod nazivom „U ozračju kaja“, gdje se predstavljaju općine i gradovi s kajkavskog govornog područja. Ove godine to će biti Lobor i Sveti Križ Začretje iz Krapinsko-zagorske županije te iz ostalih dijelova kajkavske regije Mursko Središće, Gornji Kneginec i Ravna Gora.

 

Tjedan kajkavske kulture pokroviteljstvima podupiru Ured predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatski sabor i pojedina ministarstva te Krapinsko-zagorska županija i Grad Krapina.

 

Uz kulturne i zabavne te sportske sadržaje, na 54. Tjednu kajkavske kulture u ponedjeljak, 9. rujna, bit će održan 18. znanstveni skup„Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća“.

 

Domaćin, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, rekao je da je Tjedan kajkavske kulture poseban tjedan u životu Krapine i u gradu se na neki način vrijeme mjeri 'od festivala do festivala'.

 

Zadovoljan je što i ove godine u programu sudjeluje veliki broj najmlađih jer je to jamstvo da će se kultura i tradicija kajkavskog kraja održati.

 

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da je Krapina glavni grad kajkavskog govornog područja zbog čega i dalje ovdje treba čuvati "kaj".

 

 "To je naša ostavština i moramo ju prenijeti na mlađe naraštaje. Vjerujem da će mnogi gosti koji dođu u Krapinu u slijedećih sedam dana uživati u programu", dodao je Kolar. (Hina)