Preskočite na glavni sadržaj

Premijera predstave 'Žrtve za život' Mirana Kurspahića

Redateljsko-dramaturški autorski tandem Miran Kurspahić i Rona Žulj kao svoj novi projekt najavljuju predstavu 'Žrtve za život', čija će premijera biti 15. rujna u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.
vrijeme: 15.09.2019.
mjesto: Zagreb; Muzej suvremene umjetnosti, dvorana Gorgona, Avenija Dubrovnik 17
url: https://www.facebook.com/rebeltheatrezagreb/
Kako se ističe u najavi, riječ je o nastavku predstave "Žrtve zemljopisa 2: Povratak žrtve", postavljene 2009. u produkciji Teatra &TD/Spielart Munchen.
 
"Deset godina nakon prvih, gotovo kultnih 'Žrtava', originalni postav 'Žrtvi zemljopisa' vraća se premijerno 15. rujna na pozornicu Gorgone, u novom nastavku 'Victims4Life - Žrtve za život', iz kreativne radionice Kurspahić&Žulj tandema", stoji u najavi.
 
Miran Kurspahić je kazališni redatelj poznat po komadima koji se, uz obilje autoironije, humora i eklektičnog dijapazona izvedbenih stilova, te bez zazora od osjetljivih tema, bave propitivanjem suvremenih društvenih mehanizama i kritikom građanske pasivnosti, postavljajući pred publiku ogledalo zajedničke realnosti i ljudske prirode. Rona Žulj je dramaturginja i suradnica na većini Kurspahićevih predstava.
 
Za koreografiju je zadužena Petra Valentić, za fotomontaže Vanja Vascarac a dizajn Barbara Bjeliš. Igraju Dean Krivačić Cigo, Sven Jakir i Miran Kurspahić.
 
"Iskusniji su i stariji. Jedni su okusili europski svijet suvremenog teatra i progresivan riječki režim Frljića, dok su se drugi odali oglašavanju, sapunicama i ukazivanju na eventima. Samo jedna stvar ostala je ista: Žrtve su i dalje gladne pripadanja. I dopadanja. Samo, ovog puta, ne nekoj dalekoj Europi i njezinom dekadentnom ukusu. Ovog puta, moraju se svidjeti domovini i spremni su na svašta da to i dokažu", ističe se u najavi.
 
Obraćajući se publici kao potencijalnim mecenama predstave i fiktivnim ravnateljima/-icama kazališta, Miran, Sven i Dean provode publiku kroz proces predstavljanja komada koji bi - uz blagoslov prisutnih - mogli postaviti. Pritom se sami stmoglavljuju niz tobogan vlastitih predrasuda, preispitujući pritom novu kulturnu paradigmu i duh vremena.
 
"Autoironično, 'Victims4Life - Žrtve za život' zabavit će gledatelja, ali ga i natjerati da se zapita o vlastitoj poziciji u društvu i svojim mehanizmima povlačenja", poručuje se u najavi.
 
Predstava je produkcija umjetničke organizacije Rebel Rone Žulj i Mirana Kurspahića, u kooprodukciji s Festivalom Ganz nove Perforacije (Domino). (Hina)