Preskočite na glavni sadržaj

Javni razgovor o arhitekturi novozagrebačkog naselja Zapruđe i besplatno vodstvo arhitekturom i svakodnevicom Vitićevog nebodera

Centar oblikovanja svakodnevice u sklopu svojeg programa 'Izvedbe svakodnevice' poziva građane na javni razgovor o arhitekturi novozagrebačkog naselja Zapruđe. Razgovor će se održati 12. rujna, u 18 sati, u knjižnici Vjekoslava Majera u Zapruđu. Građani se pozivaju da se prijave i na drugi dio programa Izvedbe svakodnevice u rujnu – besplatno vodstvo arhitekturom i svakodnevicom Vitićevog nebodera u Laginjinoj ulici i njegovom okolicom.
vrijeme: 12.09.2019.
mjesto: Zagreb
url: http://oblikovanjesvakodnevice.com/
Na javnom razgovoru o arhitekturi novozagrebačkog naselja Zapruđe sudjelovat će Maroje Mrduljaš (arhitekt i kritičar arhitekture i dizajna), Bojan Krištofić (dizajner i pisac, likovni kritičar i kustos) i Boris Vidaković (arhitekt, kustos i pisac). Ovaj se događaj nastavlja na već održana stručna vodstva kroz svakodnevni život u Zapruđu, jednu tipičnu zgradu ovog naselja i privatan stan.

 

Izvedbe svakodnevice u rujnu – besplatno vodstvo arhitekturom i svakodnevicom Vitićevog nebodera u Laginjinoj ulici i njegovom okolicom s kojima će nas pobliže upoznati Boris Bakal (intermedijalni umjetnik, predstavnik projekta "Vitić pleše"), Tamara Bjažić Klarin (arhitektica i teoretičarka arhitekture), Robert Loher (arhitekt i stanar Vitićevog nebodera) i Sunčica Pleština (konzultantica i stanarka Vitićevog nebodera). Vodstvo će se održati 20. rujna u 17 sati, a 21. i 22 rujna u 10 sati. Zainteresirani se građani mogu prijaviti putem obrasca prijavnice na web stranici projekta.

 

Vođene šetnje otkrit će značaj ovog stambenog bloka kojeg je projektirao šibenski arhitekt Ivan Vitić, kao i drugih primjera stambene arhitekture 50-ih godina u neposrednoj blizini, a u kontekstu moderne arhitekture Zagreba. Izvedbe svakodnevice uključuju i javni razgovor na temu stanovanja i arhitekture Vitićevog nebodera i okolice, koji će se održati u Književnom klubu Booksa (Martićeva 14d, Zagreb), 2. listopada u 17 sati.

 

Program Izvedbe svakodnevice namijenjen je široj publici s ciljem upoznavanja građana i stručnjaka o svakodnevnom životu u jednoj specifičnoj arhitekturi, te uzajamnoj vezi arhitekture i života – odnosno, na koji način arhitektura definira život, a na koji način život definira arhitekturu.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Organizacija vodstava i razgovora je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Hrvatskog dizajnerskog društva.