Preskočite na glavni sadržaj

Predstava suvremenog cirkusa 'Souffle' u splitskom Domu mladih

U četvrtak, 12. rujna, u 20 sati, u amfiteatru Doma mladih u Splitu će se održati predstava 'Souffle' francuske cirkuske kompanije 'L’Eolienne'. Ulaz je besplatan!
vrijeme: 12.09.2019. 20 h
mjesto: Split; Dom mladih
url: https://www.facebook.com/Kam-Hram-1576863425923872/
Souffle (fr. „dah“) postavlja plesačicu, akrobatkinju na scenu koja se kreće uz zvukove disanja i kompoziciju za violončelo. Dah je pjesma tijela koje diše, himna o životu, a predstava je intenzivna plesno-akrobatska cirkuska izvedba koja je istovremeno i fluidna i ratoborna. Filozofija u pozadini ove izvedbe se odnosi na to da je disanje nešto što se pojavljuje u nama bez naše svjesne odluke, to je neovisno kretanje naše unutarnje volje koja „diše“ unutar nas. Čovjek je ritam zraka i mesa, a ova izvedba nas približava unutarnjim svjetovima.
 
L'Éolienne (fr. „vjetar“) je francuska kompanija čija osnivačica Florence Caillon posljednih 15 godina razvija izvedbeni jezik koji naziva koreografirani cirkus, i teži koreografiranju cirkuskog vokabulara koristeći razna tjelesna stanja i principe. Vrlo brzo u svom djelovanju napušta tipične tradicionalne cirkuske vrijednosti kao što je tehnički perfekcionizam i okreće se slobodnijim i manje kompetitivnim principima. Kroz godine Florence Caillon produbljuje svoj pristup akrobatskom pokretu gdje pojmovi fragilnosti, mekoće, nježnosti, neuravnoteženosti, instinkta te impulsa i varijacija u energiji čine temelje njezinog cirkuskog jezika.
 
Program se realizira uz pomoć Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Split (službena stranica), Splitsko-dalmatinska županija, Turističke zajednice grada Splita (Visit Split), Turističke zajednice Splitsko-Dalmatinske županije (Central Dalmatia) i Zaklade Kultura nova, i dio je projekta "Gradimo Dom zajedno", kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.