Preskočite na glavni sadržaj

Objavljena monografija T. Jonjića 'Antun Gustav Matoš pod Starčevićevim barjakom'

Monografiju publicista i povjesničara Tomislava Jonjića  'Antun Gustav Matoš pod Starčevićevim barjakom', u kojoj je obrađeno Matoševo književno, kulturološko i političko djelovanje, objavila je zagrebačka nakladna kuća AGM.
vrijeme: 11.09.2019.
mjesto: Janjina, Drapče, Putniković, Žuljana
url: https://www.agm.hr/
 

Recenzent knjige Zlatko Matijević ocijenio je da je ovom monografskom obradbom životnoga i profesionalnog Matoševa puta, ostvaren relevantan znanstveni doprinos suvremenoj hrvatskoj historiografiji i povijesti književnosti.


Autor, naglašava Matijević, kritički raščlanjuje sve dosadašnje rezultate historiografije te ih dovodi u kontekst svojih istraživanja.


Podsjeća kako zaključke temelji na izvornoj građi, nadopunjava dosadašnje historiografske radove te donosi brojne nove spoznaje o životu i djelovanju ovoga velikog hrvatskog književnika.


Smatra kako je djelo namijenjeno stručnjacima iz društvenih i humanističkih znanosti, u prvom redu povjesničarima književnosti, povjesničarima, politolozima i novinarima, ali i svima koji su zainteresirani za teme iz nedavne hrvatske intelektualne prošlosti.


Knjigom je po prvi put, napominje recenzent Stjepan Matković, cjelovitije obrađen Matoš, jer se autor nije bavio samo njegovim životopisom, nego i sagledavanjem širih kretanja u Hrvatskoj za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije.


Smatra kako knjiga nadilazi tipične biografije narativnoga karaktera jer istodobno objašnjava Matoševo djelovanje u okolnostima razvijanja modernoga društva, razgrananoga političko-stranačkog krajolika i unutarnje krize Dvojne Monarhije.


"Djelo iznosi i analizira na odgovarajući način relevantne poglede Matoša o ključnim pitanjima njegova vremena koja su vrijedna da se u suvremeno doba priopće čitateljima znanstvene literature", naglašava Matković. U djelu prevladavaju vrlo jasno iznesene autorske ocjene a izbjegavaju se teoretiziranja i hermetički stil pisanja.


Monografija "Antun Gustav Matoš pod Starčevićevim barjakom" (886 str.) podijeljena je na 13 poglavlja - Zašto o Matošu, Kako o Matošu: predodžbe, uvjerenja i teškoće, Mladi Matoš: obitelj, zavičaj i domovina, Vojni bjegunac, Preko Ženeve do Pariza, Matoš u Parizu, Ponovno u Beogradu, Iznova uz Franka i Starčevića, napokon u Domovini: rame uz rame s Josipom Frankom, Raskid s Frankom, S milinovcima do svepravaškoga ujedinjenja, Ili omladinski barjak ili "jedan proti svima, proti svemu", Ponovno sam: bolest, posljednji dani i smrt.


U prilozima su objavljeni tekstovi: Matoš i kršćanstvo, Nacionalno i internacionalno u Matoševu djelu, Matoš prema rasnom učenju i antisemitizmu i Antimodernist "moderni konzervativac" ili tradicionalist.


Na kraju knjige su objavljeni opsežna literatura i kazalo osoba.


Tomislav Jonjić rođen je 1965. godine u Imotskom. Završio je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a doktorirao je suvremenu povijest. Objavio je više znanstvenih i stručnih članaka s područja hrvatske povijesti 20. stoljeća i prava, te više stotina publicističkih i novinskih tekstova u raznim publikacijama. Urednik je desetak knjiga, a autor je i više knjiga, među kojima i knjige "Hrvatska vanjska politika: 1939. - 1942.". (Hina)