Preskočite na glavni sadržaj

Anima dramaturgica: ženski principi oblikovanja izvedbe

Pozivaju se svi zainteresirani da sudjeluju u drugom danu 4. Izvedbene konferencije - Anima dramaturgica: ženski principi oblikovanja izvedbe u petak, 13. rujna.
vrijeme: 13.09.2019.
mjesto: Zagreb; ADU, scena F22, Frankopanska 22
url: http://cetveroruka.hr/
Petak, 13.9.
ADU, scena F22, Frankopanska 22
17 – 21 h
 

Program:

od 16.30 registracija, upoznavanje

17.00 – 18.40 prvi dio:
Otvorenje
Pozvana izvedbena izlaganja:
 
Yalda Pakzad (Iran): I’m singing
 
Video projiciran na velikom ekranu sadrži prizore iz mog performansa Pjevam (I’m singing) te snimke mene koja govorim, dajem upute prisutnima, itd. Unatoč bivanju u različitim prostorno-vremenskim kontekstima, prisutnost opipljivog objekta (kolača koji peku sudionici u suradnji sa mnom) preklopit će naše prostorno-vremenske prisutnosti. Za vrijeme tog događanja želim podijeliti neke misli iz svog procesa rada / o svom procesu rada, vezane uz privatni prostor, dnevno-rutinske aktivnosti, defamilijarizaciju, žensko nastojanje. Postoji jasan cilj unutar jednostavnog čina pečenja kolača i uvijek postoji uputa za postizanje tog cilja. Zašto ga želim dekonstruirati kako bih stvorila prostor u kojem su mogući bezbrojni pristupi.
 
Sabina Mikelić (Hrvatska/Nizozemska): Filming Beyond, Voicing Relations
Moje istraživanje bavi se činom snimanja i načinom na koji kroz sam čin i njegov alat (kameru) mogu ispitati povjerenje i odnose s akterima (subjektima) filma, dok u isto vrijeme postaje vidljiva i složenost odnosa između redatelja i protagonista. Shvatila sam da se intruzivnost kamere može nadići jedino istovremenim prihvaćanjem i propitivanjem samog uređaja i izvedbe pred njim. Važnost ovog istraživanja i projekta za mene leži u ostvarivanju autoriteta nad procesom, stjecanju povjerenja u svijet i otkrivanju jednostavnosti, čudnovatosti, nježnosti i ljepote međuljudskih odnosa posredovanih kamerom.
 
Marina Petković Liker (Hrvatska): Kazališno iskazivanje neiskazivog
 
Jako rano osjetila sam potrebu raditi kazalište koje je reakcija i odgovor na svijet koji me okružuje, ali s obzirom na znanja i pravila kojima sam bila okružena, nije bilo lako dopustiti si da je ta reakcija slobodna u meni na način na koji je ja doživljavam. Klasičan tekst, dramsko pismo ili riječi jednog autora nisu me zadovoljavale, uvijek su govorile puno manje od onoga što sam htjela reći i uvijek su koristile puno više riječi nego što sam ih htjela koristiti. I tematski i izvedbeno, osjećala sam da u meni i u jeziku koji želim izraziti postoji nešto intenzivno neiskazivo. I tu je bila moja nemoć. Dugo mi je trebalo da toj nemoći pridam važnost. Na Izvedbenoj konferenciji predstavit ću proces rada na razvijanju tog jezika.
 
Prezentacija dokumentacije ishoda Radne grupe prvog dana konferencije (mapa sakupljenih primjera, strategija i pitanja)
 
pauza
 
19.00  drugi dio:
 
Uvod u zajednički razgovor i otvaranje dodatnih perspektiva -  Marija Ott Franolić, Josipa Bubaš, moderira Petra Belc
 
Zajednički razgovor
 
Planirani završetak oko 21h
 
 
Programski i organizacijski odbor konferencije: Ljubica Anđelković Džambić, Petra Belc, Marina Petković LIker, Sonja Pregrad
 
Molimo vas da svoj dolazak potvrdite na e-mail adresu: cetveroruka@gmail.com