Preskočite na glavni sadržaj

Održana komemoracija za Dušana Prašelja

U riječkoj Gradskoj vijećnici u srijedu je održana komemoracija za skladatelja, dirigenta, zborovođu i melografa Dušana Prašelja, koji je umro 4. rujna u 88. godini.
vrijeme: 11.09.2019.
mjesto: Rijeka
Darko Čargonja, ravnatelj Ustanove "Ivan Matetić Ronjgov" čiji je Prašelj bio osnivač i višedesetljetni predsjednik, rekao je kako je imao čast i privilegij učiti od Prašelja, jednog od najboljih mentora, učitelja i savjetnika uopće. Istaknuo je da je Prašelja krasio izniman entuzijazam uz pomoć kojeg je postavio temelje ustanove te utemeljio mnoge kulturne manifestacije kojima se promovira glazbena baština. "Bio je zaljubljenik u domaću glazbu i snažno se zalagao za vrijednosti ovog kraja i njihovo valoriziranje", podsjetio je Čargonja.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je rekao da je Dušan Prašelj izniman čovjek te da je poticao gotovo sve što je proizašlo iz Ustanove "Ivan Matetić Ronjgov". Njegov doprinos kulturi je nemjerljiv i daleko nadmašuje regionalne okvire, istaknuo je i podsjetio da je Prašelj trostruki dobitnik nagrade grada Rijeke, godišnjih nagrada za dirigentsko djelovanje i za uređivanje zbirke narodnih napjeva "Zaspal Pave", koje je prikupio Ivan Matetić Ronjgov, te nagrade za životno djelo.

Načelnica Općine Viškova, na čijem je području sjedište te ustanove, Sanja Udović je istaknula da je Prašelj dobitnik nagrade za životno djelo i te općine.

"Dušan Prašelj je ostavio bogato naslijeđe koje trebamo trajno čuvati i baštiniti", rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Dušan Prašelj rodio se u tadašnjem Sušaku, gdje je polazio osnovnu i srednju glazbenu školu, a studij na Teoretsko-folklornom odjelu Glazbene akademije u Zagrebu završio je 1960. godine. Bio je posljednji živući učenik velikog melografa i skladatelja Ivana Matetića Ronjgova.
Do 1964. godine bio je profesor u riječkoj muzičkoj školi, a u Beču je 1969. godine diplomirao dirigiranje. Od 1969. do 1977. godine bio je dirigent i ravnatelj Opere Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci. Od 1977.  tajnik je Kulturno-prosvjetnog društva "Ivan Matetić Ronjgov" u Ronjgima, poslije istoimene ustanove. Dulje od dva desetljeća vodio je jedan od najuspješnijih hrvatskih zborova "Jeku Primorja". Skladao je stotinjak zborskih skladbi, od kojih je dio objavljen u zbirci "Baklje na Učki". Dobitnik je i plakete "Marulić" Čakavskoga sabora te županijske nagrade za životno djelo.

Utemeljitelj je i dirigent Riječkog oratorijskog zbora "Ivan Matetić Ronjgov". (Hina)