Preskočite na glavni sadržaj

Izložba i monografija povodom obilježavanja 65. obljetnice umjetničkog rada Virgilia Giuricina

Izložba fotografija Virgilia Giuricina pod nazivom 'Život posvećen fotografskoj umjetnosti' se otvara u subotu, 14. rujna, u 20 sati, u Centru vizualnih umjetnosti 'Batana' u Rovinju. U nedjelju, u rovinjskom Multimedijalnom centru, u 19 sati, održat će se predstavljanje monografije Virgilia Giuricina 'Pamćenje kroz vrijeme'.
vrijeme: 14.09.2019.
mjesto: Rovinj
url: https://www.cvu-batana.com/
Izložbu i promociju monografije organiziraju Talijanska unija Rijeka (izdavač monografije), Centar vizualnih umjetnosti Batana Rovinj (izdavač kataloga i organizator izložbe) te Pučko otvoreno učilište grada Rovinja (organizator promocije monografije), a događanja su upriličena uz Dan grada Rovinja i blagdana Sv. Eufemije.


Na izložbi u Photo Art Gallery Batana bit će izložen dio iz Giuricinova bogata fotografskog opusa, njegovi raniji radovi - šezdeset fotografija u c/b (bi-kromnoj) tehnici, formata 50 x 40 cm., s temama koje su u monografiji zaokružene u poglavljima:

Dokumentarne i novinske fotografije (1955-1984.)

Povijesne i društvene teme (1952-1976.)

Dokument vremena - Goli otok (1994.)


O ovim fotografijama Višnja Slavica Gabout, autorica teksta u katalogu izložbe i autorica teksta monografije, kaže:


 ”Virgilio Giuricin druži se i živi s fotografijom od rane mladosti, a profesionalno se njome bavi od početka pedesetih godina 20. stoljeća. Tih godina započinje svoju bogatu izlagačku karijeru, ali i svoju fotografsku misiju prikaza i dokumentiranja povijesnih, društvenih i prirodoslovnih tema i motiva. Uz to i novinarskog i fotoreporterskog bilježenja svakodnevnih tema i događanja iz bliske mu svakodnevice, postajući tako fotografski kroničar koji slikom svjedoči o vremenu i prostoru. Stvorio je on na taj način, tijekom godina, veliki opus dokumentarnih i novinskih fotografija, u čijem fokusu je poglavito Istra. Ispunjene su one pričama o njezinu podneblju i baštini-graditeljskoj, arheološkoj, spomeničkoj, maritimnoj, etnografskoj, pa čak i industrijskoj;” (Višnja S. Gabout)


Na otvorenju izložbe govorit će povjesničari umjetnosti Višnja Slavica Gabout i Tullio Vorano, autor proslova Giuricinove  monografije.


Otvorenje će prigodnim programom popratiti folk-sastav ”Batana”.
 

Izložba Virgilija Giuricina moći će se razgledati u Photo Art Gallery CVU „Batana“ Rovinj do 6. listopada 2019., u radno vrijeme galerije. Ulaz je slobodan!