Preskočite na glavni sadržaj

MSU: Nakon Damira Očka do kraja godine još tri velike izložbe

Nakon prve ovosezonske izložbe, 'Ljudska mjera' Damira Očka koja se otvara u četvrtak, zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) do kraja godine postavit će još tri velike izložbe, Davora Vrankića, Zlatka Kopljara te izložbu muzejskih akvizicija u povodu 10. obljetnice djelovanja tog muzeja u Novom Zagrebu.
vrijeme: 12.09.2019.
mjesto: Zagreb; Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
 

Izložba akademskog slikara i grafičara Davora Vrankića, "Obećavam ti čudo", čije je otvorenje najavljeno za 25. listopada, donosi u Stalni postav Muzeja dosad najveću prezentacjiu njegovih radova u Hrvatskoj, s izborom crteža nastalih u proteklih 25 godina, ali i novih radova koja izlaže premijerno.

Kako se ističe u najavi, Vrankić, hrvatski umjetnik s pariškom adresom, jedan je od danas rijetkih umjetnika posvećenih isključivo klasičnom mediju crteža kroz koji sažima vizualna iskustva klasičnog slikarstva, stripa, filmske umjetnosti, fotografije, kao i 3D logiku kompjutorski generiranih slika.

"Njegovi radovi iskušavaju našu percepciju sučeljavajući nas s fantastičnim prizorima neprestano promjenjivih pripovijesti u fantazmagoričnim svjetovima koji nas uvode u samu srž njegove bogate imaginacije i izvanredne crtačke vještine", dodaje se.

Vrankić se afirmirao i na međunarodnoj sceni, stvarajući od početka devedesetih crteže velikih formata samo grafitnom olovkom 0,9 2B i istražujući pritom sve izričajne i tehničke mogućnosti tog medija.

Kako to izgleda publika će imati priliku vidjeti tijekom njegove zagrebačke izložbe, na kojoj će u izložbenom prostoru, pred posjetiteljima, započeti stvaranje novog djela "Osam života u jednom danu“, monumentalnog modularnog  crteža olovkom od šest do osam dijelova koji mogu funkcionirati zasebno ili kao cjelina.

Davor Vrankić (1965., Osijek) studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a diplomirao 1991. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U Parizu od 1995. do 1999. studira vizualne umjetnosti na Sveučilištu Paris VIII, odsjek Arts Plastiques.

Izlagao je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama, radovi su mu  nagrađivani i nalaze se u važnim svjetskim muzejima i privatnim kolekcijama kao što su MoMA (New York), Muzej Overholland (Amsterdam), Teaching Tang Museum (Saratoga Springs, New York), Muzej umjetnosti (Ningbo, Kina), Centar za suvremenu umjetnost À cent mètres du centre du monde (Perpignan) i drugi.

Njegovu izložbu u MSU, što će biti otvorena do 22. prosinca, pratit će bogata dvojezična monografija koju je dizajnirao Mirko Ilić, s tekstovima teoretičarke Leonide Kovač  i kustosice izložbe Kristine Bonjeković Stojković.

˝Konstrukcije˝ – retrospektivna izložba Zlatka Kopljara

Izložba ˝Konstrukcije˝, prvi retrospektivni pregled stvaralaštva međunarodno priznatog multimedijskog umjetnika Zlatka Kopljara, otvorit će se u subotu, 14. prosinca, u Prostoru za povremene izložbe MSU-a.

Predstavit će se selekcija njegovih najvažnijih radova, od dokumentacije ranih performansa iz 90-ih godina u kojima propituje mogućnosti razumijevanja drugog, položaja umjetnika u ratom zahvaćenom društvu, nesnošljivost ili pak krhkost ljudskog postojanja, sve do multimedijskih instalacija nastalih tijekom prošle godine.

Bit će tu i radovi kojima je zapažen na inozemnoj sceni, poput fotografskog ciklusa "K9 Compassion“ i "K9 Comapssion+“,  gdje je "poput suvremenog hodočasnika izveo performans klečanja pred institucijama koje utjelovljuju političku, odnosno umjetničku moć."

Na retrospektivu su uvršteni i njegovi najvažniji video radovi snimljenih od New Yorka preko Varšave do Zagreba, te recentne instalacije i skulpture koje utjelovljuju umjetnikova razmišljanja o kolektivnom sjećanju, mogućnosti oprosta i iskupljenja i na koncu sumnje u emancipatorsku moć umjetnosti i njezinih institucija, stoji u najavi MSU-a.

Cilj izložbe, kojoj je kustosica Leila Topić, je revalorizirati Kopljarov opus, odnosno postaviti ga u  širi društveni kontekst "s obzirom da se njegovo stvaralaštvo hotimice opire svrstavanju u poželjne kulturne obzore."

"Njegova je pozicija u umjetničkoj nomenklaturi dragocjena upravo stoga jer je neodrediva, a radovi interpretativno neiscrpljivi. Kopljar je, naime, uvijek iznad, izvan i protiv struje, a ova izložba pokušat će 'razrezati' dvojbe o vlastitom umjetničkom poslanju odnosno umjetničkoj (ne)moći", dodaje se.

Izložba će biti otvorena do 16. veljače, a prati je opsežno ilustrirana knjiga s tekstovima Sanje Cvetnić, povjesničarke umjetnosti i profesorice pri zagrebačkom Filozofskom fakultetu, Oryja Deassaua, slobodnog kustosa i Leile Topić koja je i urednica publikacije. Uz MSU, publicirat će je i njemačka izdavačka kuća "Distanz“.

Deseta obljetnica MSU-a u Novom Zagrebu uz izložbu o akvizicijama

MSU će svoju desetu obljetnicu djelovanja u novoj zgradi u Novom Zagrebu, gdje je Muzej preselio s Gornjega grada, obilježiti u prosincu otvorenjem izložbe koja predstavlja izbor umjetnina prikupljenih donacijama i otkupima, te dinamičan život muzeja od otvorenja 11. prosinca 2009. do danas.

S obzirom na to da je u proteklih deset godina Muzej povećao fundus za više od 3000 djela, iz MSU-a kažu kako je ta izložba dobra prilika da se zahvale velikom broju donatora i suradnika, koji su omogućili prinove u njihovim zbirkama, kao i realizaciju uspješnih izložbenih, edukativnih i drugih programa.

Muzej kontinuirano prikuplja građu od svog osnivanja 1954. godine, što je prezentirano na izložbama akvizicija u cikličkim intervalima, a posljednja takva izložba bila je otvorena 2009. kao dio izložbenog programa otvorenja nove zgrade muzeja.

"Od tada do danas prikupljena je građa kojom možemo pokazati raznovrsne pojave u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, prvenstveno zahvaljujući otkupima nagrađenih radova na izložbama HT-nagrade. U desetogodišnjem razdoblju prikupili smo obimnije donacije pojedinih umjetnika što omogućava cjelovitije predstavljanje njihova opusa na izložbi", ističe se u najavi izložbe.

Muzejska građa će se predstaviti po tematsko-problemskim cjelinama i odabranim fenomenima kojima se bave suvremeni umjetnici, ali će u pojedinim cjelinama uspostavljati dinamičan odnos s radovima koji pripadaju razdoblju poslijeratnog modernizma.

Deset godina muzejskog djelovanja na lokaciji predstavit će se vremenskom lentom i multimedijskim sadržajima, a na projekcijama filmova publika će moći otkriti procese koji se u muzeju odvijaju skriveni od očiju javnosti.

Kustosica i autorica izložbe je Nataša Ivančević, muzejska savjetnica. (Hina)