Preskočite na glavni sadržaj

Festival 'Ekstravagantna tijela' otvara se 18. rujna u Tehničkom muzeju

Peti trijenalni festival 'Ekstravagantna tijela' održat će se od 18. rujna do 10. listopada u Tehničkom muzeju u Zagrebu u znaku 'Ekstravagantne ljubavi' i okupiti više od 30 međunarodnih umjetnika, istraživača i znanstvenika, a dan prije kao uvod u festivalski program održat će se performansi na Dolcu i Trgu bana Jelačića.
vrijeme: 18.09.2019.
mjesto: Zagreb; Tehnički muzej Nikola Tesla
url: https://www.kontejner.org/projekti/ekstravagantna-tijela/
"Festival se bavi načinima na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog. Gdje bi se u drugom kontekstu fizički izgled, ponašanje ili stil života mogao smatrati neispravnim ili neprihvatljivim ovdje se pretvara u 'ekstravagantno', bez negativnog predznaka", objasnile su za Hinu kustosice Klara Petrović i Luja Šimunović.


Posjetitelji će se moći upoznati sa suvremenim umjetničkim praksama koje nisu često u prilici vidjeti na zagrebačkoj sceni - od umjetničkih radova koji kao polazište i medij koriste znanost biologije i kemije, do radova koji dobivaju život implementacijom umjetne inteligencije.


Pod koncepcijom Olge Majcen Linn i Sunčice Ostoić, festival "Ekstravagantna tijela" održava se od 2007. svake tri godine, a organizira ga Kontejner - biro suvremene umjetničke prakse.


Festival u znaku ekstravagantne ljubavi


Fokus je na kompleksnosti ljubavi kao emotivne i seksualne kategorije na međi požude i prijateljstva. Centralni događaj tako je izložba "Ekstravagantna ljubav" koja obuhvaća radove 23 međunarodna umjetnika iz 14 zemalja.


Kustoski tim izložbe čine norveški umjetnik i kustos specijaliziran za eksperimentalnu medijsku umjetnost i interaktivne instalacije Stahl Stenslie te kustosice Petrović i Šimunović.


Kako ističu, ekstravagantno u ljubavi predstavlja svaki odmak od uvriježenih očekivanja i razmišljanja o tome što smatramo prihvatljivim ili neprihvatljivim oblikom voljenja, dok cilj festivala nije davati konačne odgovore.


"Zanima nas što umjetnici, istraživači i publika imaju za reći o svakodnevnoj i naizgled jednostavnoj temi koju svi mogu razumjeti, koja je neupitno inherentni dio naših života, a koja sa sobom nosi toliki broj značenja", objasnile su kustosice.


Neke od tema kojima se umjetnici bave su odnos prema bolestima i robotici (Anna Dumitriu), odnosi zvučnih i vizualnih slika koristeći ljudske susrete i situacije (Shir Handelsman), pokret ekoseksa (Beth Stephens i Annie Sprinkle), kiborzi (Margherita Pevere) i biološka tehnologija kao umjetnost (Marta de Menezes).


Festival okuplja više od 30 međunarodnih umjetnika, istraživača i znanstvenika, a uz međunarodnu izložbu, festival prati program performansa, simpozija, razgovora s umjetnicima i filmskog programa koji umjetnicima, teoretičarima, znanstvenici i široj publici daju platformu za otvoreni dijalog.  


Tako će konferencija "Razveži vezu" govoriti o redefiniranju normativnosti u ljubavi, odnosu između ljubavi i seksualnosti te ljubavi i politike, a u sklopu konferencije održat će se i okrugli stol na temu mononormativnosti u Hrvatskoj i poliamoričnih veza.


U programu je i devet performansa. Dan prije službenog otvorenja američki umjetnik Adam Zaretsky na tržnici Dolac izvest će performans kozmetičkog tretmana korištenjem lipofekcije, dok će hrvatski umjetnik Siniša Labrović na Trgu bana J. Jelačića izvesti performans "Ljubav prema osmijehu" u trajanju od 24 sata.


Festival će se održati u HALI V Tehničkog muzeja Nikola Tesla od 18. rujna do 10. listopada, a ulaz je besplatan. Radno vrijeme izložbe je radnim danom od 14 do 20 sati, a vikendom od 12 do 20 sati. (Hina)