Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Prostorni mehanizmi' Diaprojektora u HDD galeriji

Izložba 'Prostorni mehanizmi', koja predstavlja rad arhitektonskog ureda Diaprojektor u području kazališne scenografije, otvara se u četvrtak u HDD galeriji.
vrijeme: 19.09.2019.
mjesto: Zagreb, HDD galerija
url: http://dizajn.hr/
 

Arhitektice Ana Martina Bakić i Ivana Knez, osnivačice tog ureda, svoju scenografsku praksu označavaju pojmom "prostorni mehanizmi“, a njihova se izložba oslanja na tri elementa – vizualnu dokumentaciju projekata, video rad kojim se problematizira nastajanje scenskog prostora, te prostornu intervenciju koja ispituje granice izložbenog, scenskog i urbanog prostora.

 

Kako je najavljeno iz te zagrebačke galerije, predstavit će se neke od najvažnijih scenografija predstava koje je Diaprojektor dizajnirao  poput Grmača (Eurokaz, Zagreb), Tri jednočinke (Muzički biennale Zagreb, HNK u Zagrebu), Drama o Mirjani i ovima oko nje (HNK u Zagrebu) i Zločin i kazna (GDK Gavella, Zagreb).

 

Video rad "Prostor pregovora" nastao u okviru nacionalne izložbe Srbije na 13. Praškom kvadrijenalu (2015.) Ne(Moć) -Odgovor(nost), kustosice Mie David, nagrađene Zlatnom medaljom za uspostavljanje dijaloga, prikazuje proces nastanka scenografije unatrag – od njene realizirane završne forme, kroz analizu odnosa i hijerarhija koje je oblikuju, do početne ideje.

 

"Unatoč činjenici da informira gledatelja o njima, izložba ne prikazuje scenografije kao zatvorene strukture, već ih reinterpretira u odnosu na novonastale prostorne okolnosti, a ispitujući konvencije galerijskog izlaganja, scenografskom praksom ovdje se dekonstruira koncept galerije kao bijele kocke ispražnjene od značenja, otvara ju se scenskom promišljanju prostora te komunikaciji s vanjskim urbanim prostorom, stvarnim životom napominje se u najavi.

 

Po riječima autora teksta uz izložbu, Ivana Rupnika,  postavljanjem crne zavjese na vanjsko pročelje galerije, autorice izložbeni prostor povezuju s kontekstom svoga rada, odnosno kazalištem, te istodobno transponiraju taj tipično unutarnji prostor u vanjski, gradski prostor.

 

"Poput njihovih scenografija i njihova izložba traži empatiju gledatelja spram truda i rada drugih, te u tom procesu otkrivaju temeljne strukture suvremenoga društva kroz istodobno kritične i aktivne leće – ne kao završene proizvode ili dramaturgiju, nego kao gradilište koje traži angažman svih nas“, ustvrdio je.

 

Diaprojektor su 2009. osnovale Ana Martina Bakić (München, 1974.) i Ivana Knez (Šibenik, 1974.), koje su diplomirale na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, gdje Ana predaje Crtanje, a Ivana Scenografiju.


Za svoj rad u kazalištu dobile su niz priznanja i nagrada, a kao autorski tim bave se medijem prostora i kroz interdisciplinarni diskurs suvremene arhitekture i scenografije istražuju njegovu aktivnu poziciju u suvremenom društvu. Pored radova u području scenografije, ostvarile su niz arhitektonskih realizacija, dizajna izložbi i interijera.

 

Njihova izložba u HDD galeriji bit će otvorena do 27. rujna. (Hina)