Preskočite na glavni sadržaj

Muzej grada Zagreba domaćin izložbe posvećene fotografu Alojzu Orelu

Muzej grada Zagreba na izložbi 'Alojz Orel Pulski album', koja se otvara u srijedu, predstavlja raznovrsnu i bogatu ostavštinu tog profesionalnog i umjetničkog fotografa, čiji je rad obilježio povijest fotografije u Puli i Istri u drugoj polovici 20. stoljeća.
vrijeme: 18.09.2019.
mjesto: Zagreb; Muzej grada Zagreba, Opatička 20
url: http://www.mgz.hr
Riječ je o gostujućoj izložbi Povijesnog i pomorskog muzeja Istre (autorica je kustosica Lana Skuljan Bilić), koja je prvi put javnosti na jednom mjestu predstavila tog svojevrsnog fotografskog kroničara Pule.


Izloženo je četrdeset fotografija s raznovrsnim pulskim motivima, te predmeti povezani uz njegov rad - fotografski aparat, prvi turistički deplijan Pule, prva fotomonografija Pule, fotografske čestitke i stručna literatura te osvojene nagrada i priznanja.


Podsjeća se na profesionalni put tog majstora fotografije od otvaranja prvog atelijera FOTO Orel kod Slavoluka Sergijevaca 1947., preko angažmana u Narodnoj tehnici i Glasu Istre do novog atelijera fotografa-umjetnika 1968. u Nezakcijskoj 12 i posljednjih fotografskih uradaka 1996. godine.


Autorova ostavština, danas u vlasništvu njegova unuka Alekseja Orela, dočarava slijed nastajanja vrijednog i obimnog autorskog opusa tijekom pet desetljeća djelovanja. "Ostavština Alojza Orela svojom kvalitetom i kvantitetom dokazuje da ovaj fotografski virtuoz zaslužuje istaknuto mjesto u povijesti novije istarske fotografije, gdje predstavlja jednog od posljednjih predvodnika sada već pomalo zaboravljene analogne fotografije", ističe se u najavi izložbe.


Alojz Orel (Ljubljana, 1918. – Pula, 2002.) od samih je početaka bio posvećen usavršavanju znanja o tehnici snimanja, izradi i razvijanju fotografija, a bavio se i oblikovanjem reklamnih materijala, vodiča i knjiga za brojne turističke i kulturne ustanove. Oblikovao je prvi turistički deplijan Pule 1955. te sudjelovao u izradi i objavljivanju prve fotomonografije Pule 1964.


Izložba je bila postavljena u prostorima Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u lipnju 2014. godine, u povodu obilježavanja godine Alojza Orela i do sada je gostovala u Ljubljani i Novom Sadu. U Zagrebu se može razgledati do 17. studenog. (Hina)