Preskočite na glavni sadržaj

Izložba fotografija 'Crno-bijela gea' u HPM-u

Izložba 'Crno-bijela gea', s četrdesetak fotografija članova i prijatelja Hrvatskog geološkog društva koji već osmu godinu kroz taj medij prenose ljepote prirode na koje nailaze u svom radu, otvorena je u srijedu u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju (HPM).
vrijeme: 18.09.2019.
mjesto: Zagreb; Hrvatski prirodoslovni muzej, Demetrova 1
url: http://www.hpm.hr/
U skladu s ovogodišnjom 'crno-bijelom' temom izložene  fotografije vezane su uz raznolike prirodne, a posebice geološke pojave i motive u monokromatskim nijansama.

Katarina Krizmanić, viša kustosica u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, kaže kako se ta već tradicionalna izložba s prekidima održava već osam godina od 2009. godine.

Svake godine smišljamo neku drugu temu kako bi se što više ljudi odazvalo, a ove je godine žiri fotografije za izložbu odabrao između njih 150 koje su pristigle na natječaj", dodala je.

Krizmanić je objasnila kako fotografije nisu potpisane imenima i prezimenima jer je izložba natjecateljskog karaktera, na godišnjoj skupštini Društva u prosincu, odabrat će se tri najbolje prema glasovima publike koje će dobiti prigodne nagrade, a na istoj skupštini priredit će se humanitarna aukcija fotografija.

Po njezinim riječima, iako crno-bijele fotografije imaju sentimentalnu vrijednost, prizivaju sjećanja na prošla vremena, i danas suvremeni fotografi u toj tehnici stvaraju upečatljiva djela.

"Ako boja prikazuje realnost, onda je crno-bijela fotografija interpretacija te realnosti, što se vidi i na ovoj izložbi, gdje su slojevi stijena izraženiji, a sjene kao da oživljavaju oblike", dodala je.
Marijan Kovačić, potpredsjednik Hrvatskog geološkog društva, rekao je kako je ta izložba jedna od aktivnosti koje provode članovi Društva kako bi popularizirali struku, a koje nisu namijenjene samo geolozima, nego svima, a osobito djeci, pa će se i prihod s aukcije namijeniti udruzi Slap iz Slavonskog Broda.

Izložba se tradicionalno postavlja u institucijama čija je djelatnost vezana uz geologiju.

Do sada je bila u INA-i te u Hrvatskome geološkom institutu, a nakon Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, gdje se može razgledati do 11. listopada, seli  u prostore Geološkog odsjeka PMF-a te na Rudarsko-geološko-naftni fakultet. (Hina)