Preskočite na glavni sadržaj

Aktualna skateboarding scena na filmskom festivalu u Istri

Vladimir Skate Film Festival, koji će se u svom devetom izdanju od 26. do 29. rujna održati na nekoliko lokacija u Fažani, Puli i Nacionalnom parku Brijuni, multimedijskim programom će predstaviti aktualnu audiovizualnu svjetsku skejtersku scenu.
vrijeme: 26.09.2019.
mjesto: Fažana / Pula / NP Brijuni
url: https://vladimirfilmfestival.com/
"Snažan internacionalni program projekcijama dokumentarnih filmova i skate-videa te izložbe fotografija okupit će više od 30 gostiju iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Jerseyja, Rusije, Njemačke, Španjolske, Švedske, Francuske, Češke, Poljske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske", najavljeno je s festivala.


Festival u Hotelu Brioni u Fažani otvara skupna izložba "What others see far, I leave behind" s radovima sedam umjetnika, različitih stilova i estetika, ali zajedničkog motiva – skateboardinga. Izlažu Tom Delion, Peter Fettich, Janne Garbowski, Jordan Hill, Brian Lotti, Ricardo Napoli and Pete Thompson.


Nakon otvorenja u dvorištu hotela kreću projekcije skate-videa i popularni festivalski Skate Market s ponudom nezavisnih skate-brendova iz Europe.


Izložbom "Static XX", koja će se otvoriti 28. rujna u vodospremi, izložbenom prostoru Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, obilježava se dvadeset godina postojanja kultnog skate-video serijala Static, nezavisnog filmaša i fotografa Josha Stewarta iz New Yorka.


"Svojim predanim radom zadužio je svjetsku underground skateboarding scenu, stoga će ovo biti jedinstvena prilika svim štovateljima Stewartova rada, ali i onima koji će se tek upoznati sa skateboarding kulturom, da zavire u njegov dvadesetogodišnji rad kroz do sada neobjavljene fotografije, 16mm snimke i osobne artefakte koje dokumentiraju njegov stvaralački imaginariju", ističe se.


Izložbi prethodi program u Kinu Valli s izložbom španjolskog fotografa Juliana Furonesa i projekcijama kratkometražnih dokumentaraca.


Program otvara Paul Botwid filmom "Skate Nation", kojim predstavlja štokholmsku organizaciju koja koristi skateboarding kao alat u borbi protiv društvene isključenosti, kroz priču o Sayedu, Mohsenu i Hazratu, imigrantima koji proces socijalne inkluzije uspješno prolaze na dasci sa četiri kotača.


Olivier Lambert predstavlja se filmom "Grinding the Country"  o Chaulgnesu, tipičnom malom francuskom selu u kojem je skateboarding krajem 90-ih mnogima promijenio životne navike te lansirao generacije skejtera i punk-rock fanova.


Posljednji film na repertoaru Kina Valli bit će "Reactions" Davida Mikulana o skejterima iz mađarskog grada Debrecen i njihovom konstantnom konfliktu sa sugrađanima koji prema njihovoj subkulturi pokazuju agresivno nerazumijevanje. 


Uz izložbu u vodospremi i programu u Kino Valli, subotnji festivalski program završava u Galeriji Cvajner izložbom fotografija Henryja Kingsforda, osnivača uglednog londonskog Grey skateboard magazina, na kojima su light-motiv građevine poznatog španjolskog arhitekta Santiaga Calatrave.  


Na festivalu će se prvi put održati koncertna večer - 27. rujna na fažanskoj Piazza Grande nastupa gitarist, zaljubljenik u flamenko i skateboard Daniel Lebron i pjevač Ramon Piñas Gracia iz Barcelone, europske skateboarding meke.


Program se na istom mjestu nastavlja u 20 sati premijernim projekcijama međunarodnih skate-videa među kojima je i prvi filmski uradak pulskog skejtera Raula Žgombe "Tabula Rasa" o aktualnoj pulskoj i hrvatskoj sceni.


Isti dan održat će se i prva promocija knjige na festivalu, fotomonografije Petera Fetticha, fotografa i aktivnog sudionika slovenske scene  kojom ispisuje povijest DIY skate-scene u Sloveniji i energiju ljudi koji stvaraju svoji svijet i vlastita pravila.


S autorom o knjizi razgovara Jaka Babnik, autor slovenskih skate-videa, a promocija se održava na otvorenom i prikladno temi u fažanskom DIY Skateparku 4 smještenom u šumi iza Kasarne – prostora urbane kulture u Fažani.


Festival tradicionalno završava projekcijama u Ljetnom kinu Velikog Brijuna,  gdje će se 29. rujna prikazati tri skate-videa.


Prva projekcija donosi skate-video "Ye Olde Destruction" Thomasa Cambella, apsolutni hit 2019. godine sniman na 16mm vrpci, svojevrsni film ceste, slijedi skate-video "Pearls" Jima Cravena iz Manchestera, posveta skateboardingu, ali i izuzetnim projektima španjolskog arhitekta Santiaga Calatrave.


Popratni festivalski program održavat će se u Kasarni, gdje će nastupati DJ Kool S i DJ pult preuzeti nekoliko gostujućih skejtera. (Hina)