Preskočite na glavni sadržaj

Europski dan tvrđava u Šibeniku

Drugu godinu zaredom Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik pridružila se obilježavanju Europskog dana tvrđava.
vrijeme: 27.09.2019.
mjesto: Šibenik, tvrđave sv. Mihovila i Barone
url: http://www.tvrdjava-kulture.hr

Inicijativa pokrenuta od strane europske mreže utvrđenih gradova i obrambenih fortifikacija EFFORTS (European Federation of Fortified Sites) za cilj ima predstaviti široj javnosti utvrđenja diljem Europe kao mjesta promoviranja raznolikosti kulturnog nasljeđa. U svom drugom izdanju program Europskog dana tvrđava održat će se u 11 zemalja na ukupno 90 lokacija.

Među njima su i šibenske tvrđave sv. Mihovila i Barone, na kojima će Europski dan tvrđava biti obilježen posljednjeg rujanskog vikenda, od 27. do 29. rujna. Kroz tri dana na šibenskim tvrđavama održat će se raznolik program namijenjen široj javnosti.

U petak, 27. rujna, na ljetnoj pozornici Tvrđave sv. Mihovila materijalni aspekt kulturne baštine spojit će se s onim nematerijalnim – Šibensko pjevačko društvo "Kolo" izvest će atraktivnu i izvedbeno zahtjevnu Carminu Buranu. Jedno od najstarijih i najuspješnijih amaterskih kulturnih društava u Hrvatskoj ove godine obilježava 120. godišnjicu postojanja. Njegujući tradiciju višeglasnog pjevanja, kolaši čuvaju šibensku i hrvatsku glazbenu baštinu te doprinose afirmaciji hrvatske zborske glazbe promičući je u Hrvatskoj i Europi. Već šestu godinu zaredom na pozornici tvrđave nastupit će sa Simfonijskim puhačkim orkestrom Hrvatske vojske, a ove godine će im se pridružiti i Mješoviti pjevački zbor „Rijeka – Sempre Allegro”. 

Program će se nastaviti u subotu, 28. rujna, na Tvrđavi Barone i to na radost najmlađih. Kroz jutarnje sate bit će održane dvije edukativne i interaktivne radionice za djecu. Prva od njih, Upoznajmo zaboravljeno oružje, na rasporedu je od 10 sati. Djeca će uz pomoć vizualnih materijala – postojećih replika oružja dostupnih na tvrđavama – upoznati i naučiti važne dijelove različitog srednjovjekovnog oružja kao i povijesne epohe u kojima je ono korišteno.

Nakon nje slijedi radionica Moj novčić, s početkom u 11 sati, na kojoj će djeca izraditi vlastitu repliku srednjovjekovnog šibenskog novčića u glini, koristeći kalup u obliku bagatina.

Navedene radionice primjerene su za uzrast od 5 do 15 godina, a broj sudionika je ograničen. Zainteresirani za radionice prijave mogu slati na mail adresu Kluba prijatelja, klub.prijatelja@tvrdjava-kulture.hr (uz naznaku za koju radionicu se prijavljuju) ili pozivom na broj + 385 (0)91 619 65 34 (od ponedjeljka do petka u vremenu od 9 do 16 sati, te subotom od 9 do 14 sati).

Program šibenskog izdanja Europskog dana tvrđava završava u nedjelju, 29. rujna, Danom otvorenih vrata šibenskih tvrđava. Povodom obilježavanja dana nebeskog zaštitnika grada, Sv. Mihovila i Dana grada Šibenika, ulaz na tvrđave sv. Mihovila i Barone biti će slobodan svim posjetiteljima. Usto, ljubitelji kazališta na Tvrđavi Barone od 19 sati mogu pogledati kazališnu predstavu „Šesti ortak“ u izvedbi šibenske Kazališne udruge „Virko“.

Valja spomenuti i da su navedeni programi koji će se tijekom tri dana održati na tvrđavama dio manifestacije Dani europske baštine u Hrvatskoj, koju organizira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Manifestacija objedinjuje široku lepezu raznovrsnih događanja organiziranih u više od 40 naselja i gradova diljem Hrvatske, s ciljem približavanja kulturne baštine publici na što zanimljiviji i pristupačniji način, naglašavanja kreativnog potencijala baštine i njenog doprinosa razvoju suvremenog stvaralaštva.