Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 35. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi

Međunarodni filmski festival u Varšavi održava se od 11. do 20. listopada 2019., a u raznim festivalskim sekcijama prikazuje se šest hrvatskih filmova. 
vrijeme: 11.10.2019.
mjesto: Dubrovnik
url: http://www.thebestinheritage.com/

Dugometražni igrani film Koja je ovo država Vinka Brešana prikazuje se u međunarodnom natjecateljskom programu, u kojem se nalazi još 14 naslova iz SAD-a, Rusije, Rumunjske, Irana, Japana, Poljske i drugih zemalja. Komedija Vinka Brešana nastala je u produkciji Interfilma (Ivan Maloča) te koprodukciji Orka Production Studija iz Varšave i Zillion filma iz Beograda.
U nenatjecateljskim sekcijama prikazuju se još tri dugometražna te dva kratkometražna naslova.
U sekciju Special Screenings, u kojoj se prikazuju dugometražni i igrani filmovi iz cijeloga svijeta, uvršten je Glas Ognjena Sviličića koji osim režije, potpisuje i scenarij. Film je producirala kuća Maxima film, uz koprodukciju makedonskim Skopje film studijem i srpskom kućom Biberche productions. Producent je Damir Terešak, a koproducirali su ga Tomi Salkovski i Nikolina Vučetić Zečević. Glas uskoro putuje i u Južnu Koreju, gdje će se prikazati na Međunarodnom filmskom festivalu u Busanu (3. – 12. listopada).
Znanstveno fantastični film za djecu Moj dida je pao s Marsa redatelja Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop prikazuje se u sklopu programa namijenjenom obiteljskim filmovima (Family Cinema Weekend). Film je producirao zagrebački Studio Dim (Marina Andree Škop, Darija Kulenović Gudan), a koproducirali su ga slovenski Senca Studio, češki MasterFilm, bosanskohercegovačka Fabrika, luksemburški Wady Film, slovačka Artileria, norveški Filmbin te Hrvatska radiotelevizija.
U sekciji Short Special Screening prikazuje se kratkometražni dokumentarno-animirani film Mačka je uvijek ženska redateljica i scenaristica Martine Meštrović i Tanje Vujasinović. Film je producirao Igor Grubić (Kreativni sindikat), a nagrađen je nagradom 'Vedran Šamanović' koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatska udruga filmskih snimatelja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatsko društvo filmskih kritičara i Hrvatski filmski savez.
U programu namijenjenom kratkometražnim filmovima za djecu (Shorts for Kids) prikazuje se animirani film Bobo Andreja Rehaka produkcije Zagreb film (Vinko Brešan) i koprodukcije Umjetničke organizacije ANIMA.
Hrvatska manjinska koprodukcija, dugometražni igrani film Bosonogi car redatelja Jessice Woodworth i Petera Brosensa otvara 35. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi. Hrvatski koproducenti su Boris T. Matić i Lana Matić (Propeler film).
Međunarodni filmski festival u Varšavi najvažniji je filmski festival u Poljskoj, a njegovo 35. izdanje održat će se od 11. do 20. listopada. Više informacija o festivalu potražite na poveznici: https://wff.pl/en/.

Izvor:
www.havc.hr