Preskočite na glavni sadržaj

Muzej vučedolske kulture: Najavljeno snimanje dokumentarno igranog serijala 'Vučedolske tajne'

U povodu završetka sezone arheoloških istraživanja lokaliteta Vučedola u Muzeju vučedolske kulture na konferenciji za novinare je najavljeno snimanje dokumentarno-povijesnog serijala o vučedolskoj kulturi (3000. - 2500. godine pr. Krista) te su predstavljeni iznimni arheološki nalazi ovogodišnjih iskapanja.
vrijeme: 26.09.2019.
mjesto: Vukovar
url: http://vucedol.hr/

"Po uzoru na dokumentarno-igrani film 'Prapovijesna noć Venere i Marsa' iz 2018. godine, koji je dobio vrijednu svjetsku nagradu i koji se kvalitetom izdiže iz niza sličnih arheoloških filmova, snimit će se petodijelni serijal dokumentarno-igranih filmova o vučedolskoj kulturi 'Vučedolske tajne'", najavio je povjesničar i filmski kritičar Danijel Rafaelić, ističući da će time Vukovar dobiti izniman kulturni proizvod.

Film "Povijesna noć Venere i Marsa" nastao je po scenariju voditelja arheoloških istraživanja na Vučedolu arheologa Aleksandra Durmana u produkciji i režiji Darka Puharića. Bavi se najstarijim zabilježenim datumom u prapovijesti koji je Durman iščitao znanstveno interpretirajući arheološki nalaz groba s Vučedola otkrivenog 1985. godine. Riječ je o događaju na nebu iz 2889. godine prije Krista, koji je obilježen ljudskom žrtvom i piktografskim pismom na vučedolskoj terini (posudi) priloženoj u tom grobu s osam posmrtnih ostataka.

Govoreći o "Povijesnoj noći Venere i Marsa", redatelj Darko Puharić je istaknuo kako je film koji je prijavljen na 30 europskih i svjetskih festivala dosad ušao u deset selekcija i dobio dvije nagrade, na festivalu u Meksiku kao najbolji europski film s tematikom autohtonih naroda i kultura te prošlog vikenda treću nagradu na festivalu u Sarajevu, gdje je konkuriralo 1700 filmova iz svih krajeva svijeta, a prikazano ih je 93.

"Ovim smo filmom probili led i u sljedeće dvije do tri godine snimat će se još četiri dokumentarno-igrana filma o vučedolskoj kulturi. Drugi će film imati naziv 'Vučedolska jarebica', a kroz njega će se povezati vučedolska metalurgija s grčkom mitologijom", istaknuo je Puharić te dodao da će se ostali filmovi "detaljno baviti vučedolskim horizontom, kako onim geografskim i historijskim tako i metafizičkim, indoeuropskim podrijetlom Vučedolaca, kao i pričom o nestanku te kulture prije 4500 godina i njezinom ponovnom arheološkom pronalasku".

Muzej vučedolske kulture od 2014. godine provodi sustavna arheološka istraživanja eponimnog arheološkog lokaliteta Vučedola u suradnji s vukovarskim Gradskim muzejom, Filozofskim fakultetom u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Vukovarsko-srijemske županije.

Ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirjana Hutinec izrazila je zadovoljstvo što je ekipa angažirana na prvom filmu upotpunjena i filmskim autoritetom Danijelom Rafaelićem, što će omogućiti vrhunsku vizualnu interpretaciju arheoloških nalaza i vučedolske kulture, a serijal će pridonijeti popularizaciji znanosti i arheologije te očuvanju kulturne baštine.

"Vučedolske kultura je s ovoga malog prostora između Dunava, Drave i Save prerasla i proširila se od Praga do Soluna, duž cijele istočne obale Jadrana te na mnoge njegove otoke, pa je to i jedina prethistorijska kultura koja na konkretan način povezuje Jadran i Dunav“, rekla je Hutinec.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava posebno je zahvalio prof. Aleksandru Durmanu, čiji je gotovo cjelokupan arheološki rad posvećen vučedolskoj kulturi, Ministarstvu kulture, koje snažno podupire projekt formiranja Arheološkog parka Vučedola, te cijelom timu čijim angažmanom nastaje dokumentarno-igrani serijal kao "…alat za ispričati priču o Vučedolcima i kvalitetan kulturni proizvod koji će pridonijeti popularizaciji arheologije, vučedolske kulture, Vukovara pa i cijele Hrvatske".

Predstavljeni su i rezultati ovogodišnjih arheoloških radova na lokalitetu "kukuruzište - Streim" na Vučedolu, gdje je u jednoj jami za rituale pronađeno više od 200 artefakata od kojih su neke posude, terine, vrčevi, kadionice, plitice i drugi nalazi gotovo neoštećeni.

"Ovi nalazi predstavljaju sve ono što vučedolska kultura može donijeti u svojem repertoaru posuđa s osobito značajnim elementima vučedolskoga piktografskog znakovlja", istaknula je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirjana Hutinec datirajući nalaze u srednju do kasnu fazu Vučedola, to jest u Vučedol B.

Hutinec je rekla da je dosad istraženo manje od 10 posto Vučedola, da se trenutačno radi na lokalitetu budućega planetarija u sklopu projekta Arheološkog parka Vučedola, vrijednog 118 milijuna kuna, od čega je 95 milijuna osigurano iz EU fondova, a koji bi trebao biti gotov do kraja 2022. Nositelj projekta je Muzej vučedolske kulture, a partneri Ministarstvo kulture, Grad Vukovar, Turistička zajednica Vukovara i vukovarska Lučka uprava. (Hina)